Srijeda, 29. Marta 2023.
Kultura & Obrazovanje

Izložba „Ćutanje ili onemelost“ akademskog slikara Save Pekovića

Izložba „Ćutanje ili onemelost“ akademskog slikara Save Pekovića biće otvorena u četvrtak 20. oktobra u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

Otvaranje izložbe zakazano je za 19.00 časova.

Prema riječima ovog akademskog slikara nastajanje jedne slike ima veze sa postojanjem želje da se nešto prenese na sliku.

-Kod mene postoje pokretačke energije, koje me ugrožavaju ukoliko ih ne pretvorim u sliku.Time objašnjavam moju potrebu da neprekidno radim. Kada ne bih stalno radio, odnosno kada ne bi bilo ove energije ili kada ne bih ovu energiju transformisao u sliku, tako da se rezultat toga nalazi nasuprot mene, onda bi se ta energija okrenula protiv mene, a izraz koji je na slici prepoznatljiv imao bi u neku ruku opasno značenje za mene da pojasnim, nenaslikana slika je opasna za mene i ugrožava me – rekao je Peković.

Inače, Savo Peković rođen je 1957. godine, diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1981. godine na Slikarskom odseku, te magistrirao na istom fakultetu 1983. godine.

Izlagao je na 47 samostalnih i oko 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a njegove slike se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama.

Peković je i redovni profesor na Akdemiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Univerziteta Istočno Sarajevo.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech