Petak, 31. Marta 2023.
Kultura & Obrazovanje Kutak za roditelje

Projekat „Zdravi zabavnik Nevid teatra”: Izabrane najbolje pjesme literarnog konkursa

Među 305 pjesama pristiglih iz 22 banjalučke osnovne škole na Literarni konkurs za originalne pjesme u okviru projekta „Zdravi zabavnik Nevid teatra” koji implementira Nevid teatar iz Banje Luke, žiri u sastavu Marko Dukić i Dejan Andrić, izabrao je najbolje pjesme o temi pravilne ishrane.

Zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih radova, odlučeno je da bude izabrano 40, umjesto prvobitno planiranih do 30 pjesama. Osim pjesama, među 156 zapažanja o zdravlju i ishrani, izabrano je 60.

-Želja nam je da izabranim pjesmama i zapažanjima čitaocima prenesemo poruke da je potrebno jesti raznovrsnu hranu i vježbati svaki dan kako bismo bili zdravi i vitki i kako bismo usvajanjem pravilne ishrane očuvali svoje zdravlje i zdravlje zajednice. Smatramo da će ova knjiga biti uspješan kolaž 40 pjesama i 60 pronicljivih razmišljanja naših mališana i tinejdžera o pravilnoj ishrani i koja će poslužiti svim nadolazećim pokoljenjima da rastu i razvijaju se u jake i snažne ljude – saopštili su iz Nevid teatra.

Rezultate konkursa i obrazloženje žirija možete pročitati na veb-stranici Nevid teatra: www.nevidteatar.com/obrazlozenje-zirija-literarnog-konkursa-zdravi-zabavnik-nevid-teatra.

Na osnovu izabranih pjesama i zapažanja, Nevid teatar će štampati ilustrovanu knjigu „Zdravi zabavnik Nevid teatra“. Osim pjesama i zapažanja, Zdravi zabavnik Nevid teatra sadržavaće i zdravi jelovnik, kao i dodatne zabavne činjenice i zanimljivosti o hrani. Takođe,  na veb-stranici Nevid teatra biće dostupna elektronska verzija knjige.

Najbolji mali i mladi autori i autorke dobiće na poklon po jedan štampani primjerak ilustrovane knjige „Zdravi zabavnik Nevid teatra“, diplomu za učestvovanje u Literarnom konkursu, kao i torbicu sa poklonima Nevid teatra a  škole, učitelji/ce i nastavnici/e zahvalnice za uspješan rad sa učenicima. Osim zahvalnica, svaka osnovnoškolska biblioteka u Banjaluci dobiće na poklon knjigu „Zdravi zabavnik Nevid teatra“.

Nagrade će im biti uručene u okviru Edukativnog programa o pravilnoj ishrani za cijelu porodicu, koji će biti realizovan u Domu omladine u Banjaluci. Umjesto 26. novembra, kako je prvobitno najavljeno, program će biti realizovan 10. decembra 2022. godine.

U sklopu programa, a u cilju prevencije gojaznosti i sticanja zdravih navika, biće realizovano stručno predavanje i edukativni kviz o pravilnoj ishrani a radi promovisanja autorskog književnog stvaralaštva i stvaralaštva za djecu i tinejdžere biće organizovano Javno čitanje najboljih pjesama u kojem će 40 najboljih malih i mladih autora i autorki iz Banjaluke imati priliku da predstave svoje radove.

Osim u Domu omladine, predavanje i edukativni kviz o pravilnoj ishrani biće realizovani i u četiri društvena doma Banjaluke: Ljubačevu, Verićima, Zalužanima i Gornjoj Piskavici.

Projekat sufinansira Grad Banja Luka.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech