Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Gastro

Koje tri namirnice je žena koja je živjela 122 godine konzumirala svaki dan

Britanska kompanija Eden's Gate sprovela je istraživanje o najstarijim ljudima na svijetu kako bi saznala šta im je pomoglo da žive dugo.

Istraživali su šestero ljudi koji su imali više od 100 godina. Naravno, ishrana, stres i socioekonomski status su imali ulogu u tome koliko dugo su ovi rekorderi živjeli. Spomenuta kompanija navela je da Francuskinja Jeanne Louise Calment bila nastarija osoba na svijetu – živjela je 122 godine, prenosi magazin Eat This, Not That. Jednom prilikom navela je koje tri namirnice je jela svakog dana:

Čokolada

Nju je jela nakon svakog obroka. Iako nekima može djelovati čudno, ova namirnica ima brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje objavljeno u magazinu Antioxidants & Redox pokazalo je da je ona korisna za srce, da pomaže u borbi protiv kancera te zaraznih bolesti koje narušavaju imunološki sistem.

Maslinovo ulje

Američko udruženje za bolesti srca (AHA) navodi da maslinovo ulje između ostalog sadrži vitamin E te smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola. Samim tim, rizik od srčanih oboljenja je manji. Rezultati istraživanja koji su objavljeni u Journal of the American College of Cardiology pokazali su da je konzumiranje velikih količina maslinovog ulja povezano s dužim životom. Ljekari savjetuju da koristite umjesto margarina i majoneze.

Vino

Calment je navela da je naročito voljela piti porto, crveno vino koje se pravi u Portugalu. Mnogi ovu vrstu vina konzumiraju kao dio mediteranske dijete, koja je proglašena najzdravijom za organizam. Naravno, bitno je da konzumirate umjerenu količinu, ne više od jedne čaše dnevno.

klix.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech