Petak, 31. Marta 2023.
Ljepota & Zdravlje

Prednost slušanja muzike dok vježbate

Stručnjaci se slažu da postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da uključite omiljenu muziku sljedeći put kada vježbate.

Prema Ronna Kaplan, muzičkom terapeutu i pomoćniku na fakultet za muzikoterapiju na Državnom univerzitetu u Klivlendu, „muzika je na mnogo načina pozitivna za mentalno zdravlje”. Muzika svoje mjesto može da nađe i tokom vježbanja i može da bude ključni element u poboljšanju treninga.

Ritam muzike

Pokret tijela prirodno odgovara ritmu pjesme, što vam može pomoći da se držite određenog tempa. Postoji razlog zašto stopalo počne da lupa ili ramena počnu da se kreću čim se začuje pjesma. Prema Džoj Alen, predsjednici muzičke terapije i direktorki muzičkog i zdravstvenog instituta na Berkli koledžu za muziku u Bostonu, to je zbog ritmičkog uvlačenja, što je “nesvesna reakcija”, piše Huff Post.

“Naše tijelo će se kretati sa tim zvukom ili tim ritmom. Zbog načina na koji je naš mozak povezan sa ritmom”, rekla je Džoj.

Kada birate muziku za vježbanje, na primjer, kada idete u šetnju ili trčanje, želićete da izaberete tempo koji je blizak vašem prirodnom koraku.

Možete koristiti i muziku da povećate svoj tempo

“Ako tražite dodatni izazov, izaberite pjesmu sa tempom koji je malo brži od vašeg prosječnog koraka trčanja ili hodanja, ovo bi trebalo da vam pomogne da se brže krećete tokom vježbanja. Možete početi sa pjesmom sporijeg tempa i postepeno povećavati brzinu biranjem pjesama sa bržim ritmovima, što je idealno ako želite da poboljšate tempo hodanja, trčanja ili generalno vežbanja”, kaže Kaplan.

Motivacija

Muzika koju slušate tokom treninga pomaže u motivaciji, a iza te motivacije stoji nekoliko stvari. Prvo, vjerovatno želite da čujete omiljenu pjesmu na plejlisti za vježbanje, što će vas možda zadržati duže na treningu. Drugo, ako pustite muziku koja je neočekivana bićete zainteresovani da čujete šta slijedi, što će vas takođe zadržati u pokretu duže nego inače.

Muzika odvlači pažnju sa teških treninga

Dok pjevate uz stihove ili vam izazivaju razna sjećanja, pjesme vam omogućavaju da lutate kroz režim vježbanja, tako da ne morate da razmišljate o tome koliko je naporan trening.

(NovostiMagazin)

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech