Srijeda, 29. Marta 2023.
Ljepota & Zdravlje

Psihološkinja objašnjava: Četiri pokazatelja da imate posla sa MANIPULATOROM – Prepoznajte ih na vreme

Karmen Hara, poznati američki psiholog i stručnjak za veze otkrila je šest osobina koje su zajedničke svim manipulatorima.

Manipulaciju karakteriše vešt uticaj na pojedinca – kaže Hara.

Što se tiče ljubavnih veza, biti s podmuklim partnerom je kao da te vode na uzici, nećeš daleko stići pre nego što te povuče nazad. Manipulacija je karakterisana veštim i često prevarljivim uticajem na nečije misli i postupke, objašnjava ona.

Karmen je predložila da, ako partner pokazuje ove osobine, treba da obratite pažnju na znakove upozorenja za vaše dobro.

1. Oni su san svakog partnera – na početku

– Manipulator se na početku čini neodoljivo šarmantnim. Ispod ove fasade koriste makijavelističke taktike kako bi postigli ono što žele. Manipulator ima dva lica, javnu stranu koja je oličene savršenog partnera i privatnu stranu s kojom se susreću samo jadni pojedinci kojima su prešli u lični prostor – objašnjava Hara.

Možete očekivati da će se manipulator ponašati nečuveno i ogorčeno u trenutku kada ga optužite da je blizu onoga što zaista jeste. Kako meseci ili godine prolaze, slojevi pretvaranja se ljušte i otkrivaju njegovu pravu prirodu.

2. Oni vole moć

– Manipulatorova prva i glavna ljubav niste vi, nego moć. Oni moraju da vladaju svim okolnostima oko sebe kako bi njima mogli da upravljaju u svoju korist – objašnjava psiholog i dodaje kako vas, na primer, može nagovoriti da se odaljite od porodice stalnim isticanjem svih mana koje imaju.
Naravno, možda se nećete uvek slagati sa svojom majkom ili ćete se sukobiti sa sestrom, ali to nije razlog da napustite svoje voljene.

– Pa ipak, to je upravo ono što kontrolor želi, da vas udalji od onih koji vas vole i koji bi potencijalno mogli da ukažu na to da je vaš partner opasan – upozorava ona.

Manipulator mora da zadrži kontrolu jer u trenutku kada oseti i najmanji pad moći, ili će se obrušiti ili prekinuti vezu.

3. Oni vas teraju da preispitate svoju stvarnost

– Poznato je da manipulatori koriste lukave, prepredene tehnike koje većina ne vidi kao alarmantne – ističe Hara.

Manipulator će vas nazivati manipulatorom, a toliko su uverljivi da će vas naterati da u to poverujete. Oni će vas uveriti da nešto nije u redu sa vama, a nikada sa njima. Jedan od pokazatelja je uveravanje da imate problem s razlikovanjem stvarnosti od mašte.

– Ako izlazite s manipulatorom, možda nikada nećete moći da kažete šta je to. S vremenom će takve vrste psiholoških igrica na kraju uzeti ozbiljan mentalni i emocionaln danak.

4. Pozivaju se na konfliktne emocije

Mogli biste da se pitate kako ćete znati da izlazite s manipulatorom. Vaše emocije su te koje će odati istinu, kao i uvek, ali im morate dopustiti da otkriju surovu stvarnost bez opravdanja za partnera, predložila je ona.

– Kognitivna disonanca je stanje misli ili uverenja koja nisu u skladu sa odlukama, odnosno situacije kada su znanj i delovanje suprotni. Naš um stvara nesklad kada je istina previše neugodna da bismo se suočili s njom.

Možda znate da cigarete uzrokuju razne bolesti, ali to vas ne sprečaa da zapalite jednu. Slično tome, možda instintkivno znate da se partner ne bi trebalo ponašati prema vama na određeni način ili vam raditi određene stvari, a ippak ostajete u istoj situaciji.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech