Petak, 31. Marta 2023.
Kultura & Obrazovanje

Kako studenti slave kraj ispita: “Legnem u krevet i ne ustajem do pola 12 sljedećeg dana”

Vrijeme kolokvija lagano dolazi kraju. Najveće olakšanje studenti će osjetiti tek kada dođu praznici jer nekima kolokviji traju i tokom decembra. Studenti na različite načine slave završetak kolokvija ili ispitnih rokova.

Nekima je to razlog za shopping, dok drugi ipak odluče ne raditi ništa i samim time se napokon opustiti.

Upravo zbog toga portal MojFaks upitao je studente, sadašnje i bivše, na koji način su oni slavili nakon napisanog zadnjeg kolokvija ili ispita. Dosta studenata svoj adrenalin i stres nakon kolokvija oslobađa upravo na kafi.

– Iskreno, ne radim ništa posebno. Odem na kafu s drugaricama na par sati i onda najčešće odem kući spavati da se resetiram, rekla je studentica.

“Dvije kratke”

Osim nje, i bivša studentica Petra radi isto, a Theressa se ipak odlučuje na malo „jači“ potez u odnosu na običnu kafu.

– Odem u prvu kafanu i naručim dvije kratke, istaknula je sa smiješkom.

Ali, većina ispitanih ipak se odlučuje za spavanje. Ta aktivnost glavni je i neizostavan dio nakon završenih kolokvija i ispita jer se studenti resetiraju za novu „rundu“ koja ih uskoro čeka, prenosi

Spavanje nakon kolokvija je pod obavezno

– Kad imam zadnji kolokvij, dođem kući, legnem u krevet i ne ustajem do pola 12 sljedećeg dana. To mi je neki ritual da nadoknadim sve one noći kad se nisam naspavala jer sam učila, istaknula je studentica Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, a s time se slaže i Tena koja studira na istom fakultetu.

Živa ipak ima drugačiju metodu. Kako nam govori, sretna je tačno pune 3 minute, a nakon toga joj se život „vraća na staro”.

Odlazak na posao briše loša sjećanja

Slično je i kod Maristele koja, kako nam govori, nakon kolokvija ode direktno na posao i u tom trenutku već zaboravi da fakultet uopće i postoji.

Lucija i Iva ipak imaju drugačije načine proslave koje drugi studenti nisu naveli. Tako studentica novinarstva, Lucija, satima provodi ispred Netflixa dok maratonski gleda sve moguće serije, a Iva se počasti shoppingom.

Marea, studentica psihologije nema posebni način proslave, ali bi se definitivno složila s Ivinom metodom, odnosno kupovinom.

– Ono što je tačan odgovor i što bi trebalo je nagradit se, kupiti nešto, neko pozitivno potkrjepljenje – to bi trebalo, zaključila je

-studomat.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech