Petak, 31. Marta 2023.
Ljepota & Zdravlje

DOK TRAJE DEBATA: Iz WHO-a odgovorili koju vodu preporučuju građanima BiH: Flaširanu ili onu sa česme?

Već danima traje debata u bh. javnosti o kvaliteti vode za piće, a potaknuta nedavno objavljenim nalazima prema kojima je čak sedam flaširanih voda sadržavalo fekalne bakterije. N1 je poslao upit i uredu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini, zatraživši preporuku za građane: Koja voda je zdravija za piće, ona sa česme ili flaširana?

Sigurna voda za piće, sanitarni uvjeti i higijena su ključni za ljudsko zdravlje i dobrobit. Iz Svjetske zdravstvene organizacije napominju da ovo nije samo preduvjet za zdravlje, već doprinosi i kvaliteti života, pohađanju škole i ljudskom dostojanstvu te pomažu u stvaranju otpornih zajednica koje žive u zdravom okruženju.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje korištenje vode iz slavine, kad god i gdje god je to moguće, pod uvjetom da se takva voda pravilno tretira i transportuje do krajnjih korisnika kroz savremeni vodovodni sistem, koji ima uspostavljen sistem stalnog praćenja kvaliteta vode. Voda iz slavine bi uvijek trebala biti prvi izbor.

Dodaju i to da flaširana ili pakirana voda iz pouzdanog izvora može biti dobra alternativa, te da je to često efikasan način za brzo obezbjeđivanje sigurne vode za piće u hitnim slučajevima i katastrofama.

– izdvojeno.ba 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech