Četvrtak, 8. Juna 2023.
Auto Moto & Hi Tech Puls Grada

Novi koncept rasteretiće gužve i unaprijediti biciklistički saobraćaj

Novo, kružno odvijanje saobraćaja u Banjoj Luci je projekat kojim želimo predstaviti jedan novi i potpuno drugačiji režim odvijanja saobraćaja u našem gradu.  Ovim je predviđeno da se dvosmjerni režim odvijanja saobraćaja kroz centralni dio grada pretvara u jednosmjerni, rekla je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za saobraćaj i puteve Jelena Kos.

Kako je pojasnila, nova jednosmjerna ulica sa tri trake i biciklističkim stazama trebalo bi da bude na potezu od zgrade Vlade Republike Srpske, ide dalje Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, produžava pored Narodnog pozorišta Republike Srpske, ide dalje cijelom glavnom ulicom, pored Banskog dvora i Gradske uprave, Pošte i Trga Krajine sve do zgrade Ekvatora. Zatim se nastavlja Bulevarom cara Dušana, te Kninskom i Vidovdanskom ulicom, dalje Ulicom Prvog krajiškog korpusa, sve do Ulice Olimpijskih pobjednika, gdje se vraćamo na početnu tačku.

-Ovaj potpuno novi projekat, urađen detaljno, trebalo bi da dovede do novih modaliteta kako u odvijanju javnog gradskog prevoza, tako i biciklističkog saobraćaja, što je bio i jedan od ciljeva ovog zadatka – kazala je ona.

Za realizaciju ovog projekta, kako je istakla, treba puno i hrabrosti i intervencija.

-Jedan od glavnih preduslova jeste da se obezbijede poprečne veze, gdje bi se na neki način protok saobraćaja preusmjerio. Biće potrebne i građevinske intervencije kako na samim raskrsnicama, tako i na poprečnim vezama. Cilj je da se postigne što manje zagušenje, da se poboljša odvijanje saobraćaja, jer se analizama ustanovilo da pojedine saobraćajnice nisu u dovoljnoj mjeri iskorištene, da se promijeni i način razmišljanja korisnika u saobraćaju, te da se omogući biciklistički saobraćaj – navela je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Osvrnuvši se na gradnju novih kružnih raskrsnica u gradu na Vrbasu, ona je napomenula da je regulacionim planom predviđena gradnja kružnih tokova na spoju Kninske ulice i Bulevara Cara Dušana, koji bi omogućio brži protok saobraćaja, tu je i novoizgrađeni kružni tok u naselju Obilićevo u Ulici Cara Lazara koji se pokazao kao veoma dobro rješenje, a u saradnji sa Putevima Republike Srpske moguće je ići u realizaciju još nekih projekata.

Govoreći o izgadnji mosta u naselju Česma i nastavku rekonstrukcije ulice koja vodi kroz centar ovog prigradskog naselja, Jelena Kos je naglasila, da je Gradska uprava zajedno sa Putevima Republike Srpske obezbijedila sve uslove za izgradnju mosta i da će okončanjem radova biti riješen glavni problem mještana ovog naselja.

-Most je jedna poveznica, on je sada praktično produžetak Ulice braće Pišteljića, povezuje naselje Kumsale sa Česmom, ali je u budućnosti on spoj, te istočne obilaznice, koja veže naselje Lazarevo sa naseljem Vrbanja, tako da ćemo tu, opet u saradnji sa Putevima Srpske,  stvoriti jednu buduću vezu, i rasterećenje saobraćaja sa mosta u naselju Novi Borik na taj novi, budući most – objasnila je ona.

Jedan od prioritetnih projekata za iduću godinu, kako je istakala – jeste i nastavak rekonstrukcije Ulice Petra Velikog.

-Radili bismo nastavak te ulice u dužini od jednog kilometra koji bi podrazumijevao gradnju saobraćajnice sa obostranim trotoarima, fekalne i oborinske kanalizacije, tako da smo mi sada u proceduri izrade projektne i urbanističke dokumentacije, pa se nadamo da ćemo kada sve to završimo obezbijediti i novčana sredstva  za izgradnju te ulice – rekla je Kos.

U četvrtak stručna rasprava o novom konceptu saobraćaja u centru grada

Stručna rasprava o novom konceptu saobraćaja u centralnom području grada Banje Luke biće održana u četvrtak, 22. decembra u Gradskoj upravi, sala broj 33.
Pozvani su svi zainteresovani da prisustvuju ovoj raspravi koja je zakazana za 13.00 časova.

Imajući u vidu da predviđena rješenja podrazumijevaju značajnu reformu saobraćaja na području grada, pozivamo vas da uzmete učešće u prezentaciji i kvalitetnom diskusijom, primjedbama i sugestijama date doprinos ovom projektu – naveli su u pozivu iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Podsjećamo, Grad Banja Luka priprema novi koncept saobraćaja, koji podrazumijeva veliku jednosmjernu ulicu kroz širi centar grada.

Ovaj projekat treba da doprinese rasterećenju saobraćajnih gužvi u centru grada, te da unaprijedi biciklistički saobraćaj.

Između ostalog, ovaj projekat obuhvata preko tri kilometra novih biciklističkih staza, dvije saobraćajne trake za automobile i traku za javni gradski prevoz i taksi vozila.

Pogledajte video na linku OVDJE.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech