Srijeda, 29. Marta 2023.
Puls Grada

“Ciklon bomba” u SAD: Prijete promrzline i najhladniji Božić u proteklih 40 godina

Hiljade letova otkazano je u SAD nakon što su prognostičari upozorili na “potencijalno štetne uticaje u centralnim i istočnim” dijelovima zemlje, koji će dovesti do velikih poremećaja u putovanjima i komunalnim uslugama tokom sezone praznika.

Govoreći o potencijalnoj “ciklon bombi”, predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je u Bijeloj kući da to nije kao snježni dan kada ste bili dijete.

“Ovo je ozbiljna stvar”, upozorava Bajden, prenosi Guardian.

Ciklon bombe nastaje kada atmosferski pritisak vrlo brzo opadne u jakoj oluji. Prognostičari su očekivali da će se to dogoditi u blizini Velikih jezera, pojačavajući vjetrove i stvarajući mećave.

Oko 200 miliona ljudi u 48 država upozoreno je na ekstremne vremenske uslove, rekao je Bob Oravec, prognostičar Nacionalne meteorološke službe (NVS) u Koledž Parku u Merilendu.

Najmanje 4.400 letova je otkazano, navodi Reuters, što je poremetilo planove za odmor širom zemlje.

NVS navodi da će “snažna zimska oluja proizvesti široko rasprostranjene remetilačke i potencijalno štetne uticaje širom centralnih i istočnih dijelova Sjedinjenih Država”.

Predviđa se da će “rekordna hladnoća i hladnoća opasna po život nad Velikim ravnicama do petka zahvatiti istočnu polovinu nacije”, uz “značajnu kišu koja je moguća u dijelovima zapadnog Oregona i države Vašington” od četvrtka uveče.

Temperature u padu koje izazivaju haos širom SAD i Kanade mogu dovesti do promrzlina na goloj koži za samo pet do 10 minuta, upozoravaju stručnjaci, prenosi BBC.

Nacionalna meteorološka služba (NVS) saopštila je da su temperature od -45 stepeni i više moguće do kraja ove nedjelje u nekim dijelovima zemlje.

Oni su upozorili da će čak i u glavnim oblastima metroa, kao što je grad Des Moines, Ajova, promrzline predstavljati veliku opasnost.

Promrzline nastaju kada je protok krvi smanjen, često u ekstremitetima kao što su nos i obrazi ili prsti na rukama i nogama. Nedostatak tople krvi može dovesti do zamrzavanja tkiva i pucanja, a u nekim slučajevima i amputacije.

Gradonačelnik Portlanda Ted Viler proglasio je vanredno stanje.

Kris Vos, direktor za upravljanje vanrednim situacijama u okrugu Multnomah, rekao je da je njegova najveća briga nagli pad temperature koji se očekuje u regionu gdje je niža od -4 stepena neuobičajena. Uz hladnoću vjetra, oni koji žive na ulici mogli bi da dožive temperature koje su ispod nule, rekao je Vos.

“Mislim da u mojih sedam i po godina života na sjeverozapadu Pacifika, a posebno ovde u mojoj lokalnoj oblasti, ne sjećam se konkretnog slučaja kada bih mogao da se sjetim ovako niske temperature… Ovo apsolutno ne treba shvatati olako”, rekao je Vos.

Prema NVS-u, očekuje se da će “veliki i anomalni olujni sistem” proizvesti “mnoštvo vremenskih opasnosti do početka vikenda”, uključujući “jake snježne padavine, jake vjetrove i opasno niske temperature”.

“Na čelu impresivnog vremenskog obrasca nalazi se opasna i rekordna hladna vazdušna masa nakon snažnog arktičkog hladnog fronta koji ponire ka jugu”, navodi NSV.

Ekstremno vrijeme poklopilo se sa početkom sezone prazničnih putovanja koja je postala jedna od najprometnijih u posljednjih nekoliko decenija, jer se putovanja vraćaju na nivoe od prije pandemije kovida 19.

Meteorolozi su upozorili da bi snježna mećava mogla da donese najhladniji Božić za 40 godina, prenosi Telegraf.

nezavisne.com

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech