Nedjelja, 1. Oktobra 2023.
Putovanja & Zanimljivosti

SLETANJE SVEMIRSKOG OTPADA: Komad svemirskog otpada veličine autobusa pogađa naš Mjesec

Određivanje tačne lokacije pada svemirskog otpada na Mesec predstavlja pravi podvig.

BUM! KADA JE JEDAN ĆUDLJIVI KOMAD svemirskog otpada 4. marta bupnuo na tamnu stranu Meseca, raspao se u paramparčad, stvarajući novi krater u već pozamašnoj kolekciji. Toliko znamo jer su proučavaoci svemira dovoljno precizno pratili ovaj lutajući raketni motor da predvide njegovo konačno počivalište: krater Hercšprung. Ali gde se tačno ovaj svemirski otpad srušio u tom 570 kilometara širokom ožiljku, nije bilo odmah jasno.

Od nekoliko svemirskih letelica koje kruže oko Meseca, jednoj koja je dobro opremljena za pretragu – Nasin Orbitalni istraživač Meseca – trebalo bi i do 12 meseci da pronađe novu udubinu, za koju se procenjuje da je široka između pet i 30 metara. Kako se istraživanje Meseca pojačava, stručnjaci uviđaju potrebu za boljim praćenjem objekata u dubokom svemiru i propisima za odlaganje korišćenih delova rakete.

U nekom trenutku u budućnosti ovakav događaj neće biti samo čudna stvar za posmatranje”, kaže svemirska arheološkinja Alis Gorman sa australijskog Univerziteta Flinders. “To će biti nešto zbog čega će ljudi u lunarnoj orbiti ili na površini Meseca biti stvarno zabrinuti.” – NAĐA DREJK

Tekst i foto: nationalgeographic.rs

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech