Utorak, 31. Januara 2023.
Auto Moto & Hi Tech

Tehnologija i trendovi u 2023. godini

Tehnologije se toliko brzo razvijaju da je teško ispratiti novitete i na nedeljnom nivou. Ipak, izvjesno je da će pojedine oblasti već u ovoj godini preuzeti dominaciju.
Vještačka inteligencija
Vještačka inteligencija već godinama privlači veliku pažnju i to ne samo poslovnog i tehnološkog svijeta.
Iz velikih savremenih kompanija upotreba se prenosi i na maloprodaju i sitnija preduzeća. Ponuda odgovarajuće garderobe kupcima, i po veličinu i po stilu, beskontaktna, efikasnija online kupovina, preuzimanje i zamjena robe, samo su neki od poslova koje će preuzeti vještačka inteligencija i tako korisnicima učiniti svakodnevni život jednostavnijim.
Metaverzum
Kada je Fejsbuk u oktobru 2021. godine promijenio ime u Meta, izraz metaverzum postao je aktuelniji. Ovu riječ skovao je pisac Nil Stivenson 1992. godine u svom romanu “Snow Crash”.
Metaverzum je platforma koja će nam omogućiti da se družimo sa prijateljima, da učimo, kupujemo, čak i da radimo u virtuelnom prostoru. Stvaran svijet će se spojiti sa virtuelnim kada metaverzum dostigne svoj pun potencijal. Zbog toga Fejsbuk i Gugl ulažu milijarde dolara kako bi ubrzali razvoj.
Procjenjuje se da će metaverzum do 2030. godine globalnoj ekonomiji donijeti dodatnih 5 mlrd USD, a da je godina pred nama ključna, jer će definisati pravac i brzinu razvoja. Proširena i virtuelna stvarnost, kao dio metaverzuma, takođe će nastaviti ubrzano da se razvijaju.
Avatar – prisustvo koje projektujemo dok komuniciramo sa drugim korisnicima u digitalnom svijetu mogao bi da izgleda i kreće se baš kao i mi u stvarnosti.
Zeleni vodonik
Klimatska kriza steže obruč i zato su sve oči uprte u, takozvani zeleni vodonik. Može da se koristi u prehrambenoj, hemijskoj ili industriji vještačkih đubriva, umjesto fosilnih goriva. Ekološki je najpovoljniji jer nije otrovan, a njegovim sagorijevanjem nastaje voda.
Digitalni blizanci
Digitalni blizanci su virtuelne simulacije procesa, operacija ili proizvoda iz stvarnog svijeta koje se mogu koristiti za testiranje novih ideja u bezbjednom digitalnom okruženju. Bez visokih troškova i rizika. Od fabrika, mašina, automobila pa sve do precizne zdravstvene zaštite.
Nanotehnologija i modifikovanje gena
Nanotehnologijom moći ćemo da kreiramo materijale sa potpuno novim karakteristikama, kao što su otpornost na vodu, toplotu, hladnoću. Isto tako bićemo u prilici da mijenjamo gene, što bi dovelo do samoizlječenja živih organizama.
Uređivanje gena djeluje kao obrada teksta, u kome se neki elementi mogu vaditi, a drugi dodati, a sve to može se upotrebiti za ispravljanje DNK mutacija ili biranja boje kose i očiju potomaka.
”Blokčejn”
Blokčejn i u 2023. ostaje tema o kojoj će se pričati, jer kompanije sve više teže decentralizaciji proizvoda i usluga. Na primjer, trenutno sve skladištimo u klaudu, odnosno oblaku, ali ako te podatke počnemo da šifrujemo pomoću blokčejna, naše informacije neće biti samo bezbjednije, već ćemo imati inovativne načine da im pristupimo i analiziramo ih.
Kvantni računari
Kompjuteri koji će raditi milijardu puta brže od tradicinolanih nisu više tako daleka budućnost zahvaljujući kvantim računarima. Oni koriste subatomske čestice za kreiranje novih načina obrade i skladištenja informacija. Globalna trka u ovoj oblasti se već uveliko zahuktava o čemu svjedoče ogromna ulaganja Amerike, Velike Britanije, Kine i Rusije u kvantno računarstvo.
Roboti sličniji ljudima
Podizanje predmeta, zalivanje biljaka, točenje pića, radnje su koje će u ovoj godini moći da obavljaju roboti nalik ljudima.
Ilon Mask je u septembru prošle godine otkrio dva prototipa humanoidnih robota Optimus i rekao da će njegova kompanija biti spremna da primi porudžbine u narednih nekoliko godina.
Autonomni sistemi
Samovozeće kamione i brodove, robote za isporuku, savršenije fabrike viđaćemo češće u 2023. Poslovni lideri će nastaviti da napreduju u stvaranju autonomnih sistema, posebno u oblasti isporuke i logistike.
Održiva tehnologija
Koliko postaje neophodna, toliko postaje i trend. Održiva tehnologija je takođe jedna od tema o kojoj će se mnogo govoriti u godini pred nama. Bez pametnih telefona i računara više ne možemo, ali sveprisujtnija je i svijest o tome gdje i na koji način nastaju.
Veće je interesovanje i za to koliko i koje energije koriste platforme i servisi na kojima provodimo vrijeme. U 2023. se od kompanija očekuje da povedu više računa o energetskoj efikasnosti proizvoda i usluga.
-ba.ekapija.com
Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech