Ponedjeljak, 5. Juna 2023.
Puls Grada

Uklonjena avionska bomba iz Suturlije

Uspješno je završena akcija uklanjanja avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, teške 50 kilograma, iz rijeke Suturlija.

-Kompletna aktivnost je završena bez ijednog problema – potvrdio je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke brigade, Dragan Babić.

Kako je kazao – prije same današnje aktivnosti, preduzete su sve potrebne mjere i radnje za bezbjedno uklanjanje bombe.

-Prije tri sedmice dobili smo prijavu da se bomba nalazi na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz rijeku, od ušća Suturlije u Vrbas. Obavijestili smo Republičku upravu civilne zaštite, koja je izašla na lice mjesta i označila teren. Zatim smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovali dežurstvo i obezbjeđenje same lokacije i u tom vremenu smo uradili pripremne aktivnosti –pojasnio je Babić.

Dodao je da je zatim donesen plan koji su potpisali gradonačelnik i direktor Republičke uprave civiline zaštite i u skladu s tim planom su izvršene sve neophodne mjere.

– U saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Banja Luka danas smo preventivno evakuisali oko 30 domaćinstava iz naselja Šibovi, koji su u bližoj zoni loakcije na kojoj je bila bomba. Takođe, u toku ackije obezbijedili smo zvučne signale za obavještavanje i sve je prošlo u najboljem redu –zaključio je Babić uz zahvalnost svim učesnicima ove akcije.

Avionsku bombu uklonili su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite – Sektor za deminiranje, a kako je potvrdio i pomoćnik direktora ove ustanove Dragan Kos – avionska bomba je uspješno uklonjena.

-Na osnovu izviđanje koje smo obavili prošle godine na zahtjev Grada Banja Luke ustanovili smo da se radi o eksplozivnom sredstvu avionskoj bombi iz Drugog svjetskog rata. U skladu sa identifikacijom izvršili smo pripremu, urađen je izvedbeni plan aktivnosti i danas aktivnosti neutralizacije koje su uspješno završene. Radi se o minimalnoj detonaciji – kazao je on.

Zahvalio je Gradu Banoj Luci i Policijskoj upravi Banja Luka, koji su, kako je kazao-  izvršili sve neophodne radnje i mjere kada je riječ o bezbjednosti.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech