Srijeda, 29. Marta 2023.
Puls Grada

Šta putnici iz BiH smiju da prenesu preko granice u Hrvatsku?

Ulazak Hrvatske u Šengen jedna je od vijesti koje su obilježile početak godine.

Za putnike koji iz BiH ulaze u susjednu zemlju neće se promijeniti baš ništa, pa ni lista namirnica koje za sopstvene potrebe mogu prenijeti preko granice.

Ipak, očekuju se češće kontrole, pa se valja podsjetiti ograničenja.

Riba može, čak i svježa, ali meso ne može, čak ni prerađeno. Јaja nisu sporna, ali mlijeko i mliječni proizvodi na vrat će vam natovariti carinsku službu.

Nije ovo novi propis, a putnici kažu – već znaju šta se ne smije naći u prtljagu.

Pravila koja su važila do sada, važe i dalje. Tako je, po osobi, dopušteno unijeti 20 kilograma ribe, kozica, rakova i dagnji.

Kada je riječ o drugim proizvodima životinjskog porijekla, poput meda i jaja dopuštena količina je do dva kilograma po osobi.

Svježeg voća i povrća smijete unijeti do pet kilograma. Krompir, međutim, nije na listi dozvoljenih namirnica, ali ljubitelji puževa ili žabljih kraka mirno mogu preko granice sa po dva kilograma ovih namirnica.

Carinicima je, međutim, najzanimljivija akcizna roba.

– Na graničnim prelazima, cestovnim i željezničkim, građani mogu unijeti u Republiku Hrvatsku samo dvije kutije cigareta, jedan litar alkoholnog pića i to je vrsta robe koja se najčešće provjerava od strane susjedne carinske službe – rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Stoga iz Uprave podsjećaju putnike da se ne dovode u neugodnu situaciju i plaćanje kazni koje mogu ići i do 13.000 evra.

– Ali je vrlo bitno da građani znaju da će sigurno biti pooštrene kontrole, odnosno da će te kontrole, pogotovo putničkih motornih vozila, biti puno češće u odnosu kako je to bilo u prethodnoj 2022. godini – naglasio je Kovačević.

Da ne bude zabune, ista pravila važe i za putnike koji iz drugih zemalja dolaze u BiH, s tim da se najčešći prekršaji na našoj granici ipak ne odnose na unos hrane, nego na izbjegavanje plaćanja carine na robu vrijednosti iznad dozvoljenih 600 maraka po putniku.

RTRS

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech