Utorak, 31. Januara 2023.
Ljepota & Zdravlje

Povećajte samopouzdanje u ŠEST KORAKA: Aktivirajte se i ne plašite

Ako niste sigurni u sebe, život u ovim ne baš lakim vremenima biće vam i te kako otežan.

Nedostatak samopouzdanja, najčešće uzrokovan problemima koji nas svakodnevno pritiskaju sa svih strana, ali i vašim stavom može vas odvući u depresiju, a to vam, pored svega što se dešava, zaista ne treba.

Dobra vest je da i vi možete da počnete da zračite samopouzdanjem, popravite raspoloženje i ostvarite svoje želje. Naravno, ono ne pada s neba – do njega se dolazi disciplinom i treningom, poručuju psiholozi.

Počnite sada, sa svakim od ovih šest koraka bićete sve jači i jači i – srećniji!

Aktivirajte telo

Dobra fizička kondicija donosi mnogo koristi, ne samo dobro telo. Vežbanjem ćete umanjiti stres, pojačati snagu mozga, a time i umanjiti teskobu, podići nivo hormona sreće…

Videćete, bićete puni samopouzdanja družeći se sa zdravim ljudima, koji imaju svakodnevnu fizičku aktivnost (bez obzira na vremenske prilike), makar to bilo i hodanje.

Ne plašite se novih stvari

Setite se svega onoga što ste nekad želeli da uradite, ali niste se usudili zbog niskog samopouzdanja ili nekog drugog straha. Upravo to uradite, ovi koraci će vas uveriti da ste sposobni da se prilagođavate, da za učenje nikad nije kasno. Osećaj je fenomenalan, a živećete po svom. Zapamtite, nikad nije kasno da počnete da se zabavljate!

Nemojte večito da se preispitujete

Ne trošite vreme i energiju samo u razmišljanju o problemima koji su vas snašli ili eventualno mogu da vas snađu.

Unutrašnji glas, naravno, niko ne treba da ignoriše, ali ako vam uvek ista stvar nabija stres, imate dve opcije: da nešto preduzmete ili da prihvatite stanje/situaciju i prestanete time da razbijate glavu. Savet psihologa je da birate ovo prvo.

Vaši profili na društvenim mrežama samo naizgled mogu da zadovolje dnevnu potrebu za socijalizacijom. Međutim, omi nisu u stanju u potpunosti da zamene komunikaciju koja se odvija uživo i, ako odgađate pravi ljudski kontakt, to će vam kasnije biti teže da ga uspostavite. Zato, pre svega, koristite društvene mreže da se povežete sa starim prijateljima i dogovorite se o viđenju s njima.

Menjajte okruženje

Uzmite godišnji odmor, idite na kraće putovanje, a ako nemate novca – posetite rodbinu i prijatelje. Nećete stalno misliti na stvari koje vas muče. A ako je pritisak veliki i ako vam okruženje ili atmosfera ne odgovaraju, preselite se i u drugi deo grada ili potpuno drugo mesto.

Ne zapuštajte izgled

Možda vam se čini da to uopšte nije bitno, ali treba da znate da čak i obična promena garderobe ili nova frizura mogu da vam podignu samopouzdanje. I ako su vam, recimo, loši zubi – popravite ih ili izbelite. Bićete srećniji kad budete širili lep osmeh oko sebe, a svi oko vas će primetiti da ste prepuni samopouzdanja.

·

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech