Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Puls Grada

Danas je Bogojavljenje

Bogojavljenje se uvek obeležava tačno 19. januara, čime spada u red “nepokretnih praznika” jer se ne menja iz godine u godinu.

Ovo je praznik kojim se završava period koji se naziva nekrštenim danima, a traje od Božića do Bogojavljenja. To je period od Hristovog rođenja do njegovog krštenja u reci Jordan. Prema hrišćanskoj tradiciji, Hristos je, kada je napunio 30 godina, došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan.

Noć uoči praznika, po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog. Otvaranje nebesa, po ovom verovanju, vezuje za ispunjenje želje.

U pojedinim delovima Srbije, devojke ili  žene odlaze na izvor pre svitanja da zahvate vodu. U izvor ili tekuću vodu, baca se zrnevlje pšenice ili kukuruza uz reči: „kako ide voda, tako da kod nas ide berićet”. Potome se vraćaju kući sa vodom u koju je potopljen bosiljak.

Običaji i verovanja na Bogojavljenje

Uoči Bogojavljenja, kao i na sam praznik, nakon liturgije, vrši se veliko osvećenje vode, ta voda se uzima, a onda nosi kući. Čuva se kao sveta dragocenost i nikada se ne kvari. Prema verovanju treba je piti tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, kao o očišćenja duše i tela.

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima “Hristos se javi” a otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”.

Jedan od najvećih običaja je plivanje za Časni krst i održao se u mnogim krajevima srbije.

Postojalo je verovanje da će mlade devojke na bogojavljensku noć na nebu ugledati lik onoga za koga će se udati. U nekim krajevima devojke su koristile ogledalo da bi ugledale lik suđenog. Pored ogledala stavljale su se sveće, a moralo se voditi računa da se ogledalo slučajno ne pregreje i ne pukne.

magazin novosti rs

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech