Utorak, 31. Januara 2023.
Kutak za roditelje Puls Grada

U prošloj godini Banja Luka dobila 3.263 mala sugrađana

Prema izvještajima iz matičnih knjiga, Banja Luka je tokom protekle 2022. godine postala bogatija za 3.263 mala sugrađana.

Na području grada, u godini koja je iza nas rođene su 1622 djevojčice i 1641 dječak.

Inače, Banja Luka je prvi grad koji je pokrenuo izradu strategije demografskog razvoja, kako bi se sistemski utvrdile mjere populacione politike. Ovaj proces uveliko traje, odnosno u toku je izrada konačne verzije Strategije, budući da je završena faza javnih konsultacija.

U kontekstu pronatalitetne politike, kao i da je porodica u fokusu politika gradske adminictracije, pokazuje i to da su nastavljene sve dosadašnje dobre prakse Grada Banje Luke.

Kada je riječ o sufinansiranju troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje – vantjelesne oplodnje, u 2022. godini bila je rekordna podrška, pa je tako Grad podržao sve zahtjeve koji su ispunili uslove iz javnog poziva, njih 40, za šta je iz budžeta izdvojeno 160.000 KM. Upravo s ciljem veće podrške natalitetu, prošle godine izmijenjen je i Pravilnik o dodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici, koji je donio brojne olakšice.

Podršku natalitetu, Grad je obezbijedio i kroz novčanu podršku porodiljama, koje su stekle potomstvo u 2022. godini, a za te namjene iz gradskog budžeta izdvojeno je oko preko milion KM.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech