Srijeda, 29. Marta 2023.
Kultura & Obrazovanje

Evo kako preživjeti ispitne rokove s minimalno stresa

Stižu ispitni rokovi. Neki od vas uče već danima za drugu rundu kolokvija ili predrokove. Idućih nekoliko sedmica prioritet svakog studenta u državi je isti – položiti što više ispita u semestru. Dan većine vas koji ovo čitate započinje i završava planiranjem rasporeda učenja, prijave/odjave rokova, nabave skripti itd.

Drugim riječima – najstresnije razdoblje u semestru već je tu i trajat će još neko vrijeme. Proći će, to je sigurno, ali da bude lakše i s manje stresa, u nastavku vam donosimo prokušane i isprobane metode koje će u tome pomoći. I ne brinite, neće oštetiti vaš studentski bankovni račun – možda baš suprotno.

Prva i osnovna stvar je da vam se život bez obzira na ispitne rokove ne smije svesti isključivo na učenje. Trebate dati sebi oduška i odrediti vrijeme u kojem ćete odmoriti od svega. Hoćete li ići u šetnju, na piće s društvom ili ćete odmarati buljeći u plafon uz muziku koja vas opušta, manje je bitno. Važno je isprazniti glavu.

Jako puno studenata za vrijeme ispitnih rokova pauzira i od studentskih poslova jer smatraju da nemaju vremena i za posao i za učenje. E, pa to nije baš točno, studentski će vam posao pomoći da se bolje organizirate jer ćete imati manje vremena za ostavljanje svega za poslije, pomoći će vam da skrenete misli s učenja, ali i da popravite stanje na studentskom računu (treba i proslaviti kad položite sve ispite). Ne bojte se posla jer je u razdoblju učenja on jako dobra razbibriga.

I na kraju možda najbitnija stavka za izbjegavanje stresa je – planiranje. Možda ste tip osobe koja će prvo učiti za najteži ispit pa ostalo kako stigne. Možda će vam rješavanje prvo lakših ispita biti odlična motivacija da se uhvatite knjige za najteži kolegij. Kako god – važno je da imate plan i to onaj koji je prilagođen vama i vašim navikama. Ako ne možete ustati ujutro – nemojte planirati učiti od 7 do 10, napravite drugačiji plan i raspored. Organizacija je pola uspjeha. Sretno!

studentski.hr

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech