Nedjelja, 1. Oktobra 2023.
Gastro

Kako da prepoznate čisto maslinovo ulje

Stručnjak za integrativnu ishranu dr Kortni Svon kaže da brendovi kupljenog maslinovog ulja nisu ni približno istog kvaliteta, i da čak 75 do 80 odsto proizvoda na policama prodavnica nije povezano sa onim što piše na njima.

“Čak i ako na flaši ulja piše da je 100 odsto maslinovo ulje, to nije nužno tako jer proizvođači i trgovci često u maslinovo ulje dodaju sojino ulje, ulje repice i suncokretovo ulje da bi uštedeli”, kaže stručnjakinja.

“Dvije stvari su karakteristične. Kada ga sipate, treba da bude veoma tamnozelene boje, a kada ga probate, njegov ukus treba da bude veoma oštar”, kaže ona, prenosi Krstarica.

Iako je i dalje važno da na flaši piše 100 odsto maslinovog ulja, ne treba vjerovati svakom brendu na riječ, dodaje, pa je dobro prije kupovine dodatno istražiti.

“Dobro maslinovo ulje ne samo da poboljšava ukus hrane, već može i da unaprijedi zdravlje tokom godina, jer je puno zdravih masti, antioksidanata i vitamina i znatno je manje obrađeno od mnogih drugih”, zaključila je ona.

nezavisne.com

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech