Petak, 29. Septembra 2023.
Dom & Enterijer

Uređenje enterijera: Kamini domu daju poseban šarm i toplinu

Od davnina pa do danas kamin je pored funkcije grijanja zauzimao i centralno mjesto u domu, prostor gdje su se ukućani okupljali.

Danas je situacija nešto izmijenjena, ali u domovima gdje postoji kamin, on privlači pažnju i diktira raspored ostalog namještaja. U modernom dobu kamin je izgubio svoje osnovno svojstvo – glavni izvor toplote i grijanja u stanu, ali je zadržao tu sekundarnu funkciju, da prostoru da notu topline, učini ga specifičnim i oplemeni unutrašnjost.

“Lažni” kamini

Modernizacijom, upotrebom novih materijala i uopšte razvojem tehnologije, stvaraju se novi oblici kamina koji mogu u potpunosti da se prilagode svim zahtjevima tržišta, kao i različitim stilovima. Bilo da se nalaze u dnevnom boravku, spavaćoj sobi, kuhinji ili čak u kupatilu, mogu da se odaberu oblici, boje, vrste i da se uklope u enterijer po želji klijenata.

Ukoliko se odabere statični – fiksirani, mobilni, sa različitim ložištem, električni ili na drva, prostor dobija na toplini, otmjenosti i čini odličan vizuelni preokret.

S obzirom na to da se koriste u zimskom periodu, u toplijim dijelovima godine često su nefunkcionalni. Međutim, tada se kamin može pretvoriti u “lažni”, koji može poslužiti kao odličan estetski detalj, mini-ostava za knjige, svijeće, cvijeće, te različite figurice.

Poseban šarm i svečana atmosfera

U različitim prostorijama kamini odaju drugačiju atmosferu. Često ih srećemo u ugostiteljskim objektima, svečanim holovima, prijemnim salama, što svakako govori o efektu koji proizvode kod posjetilaca, odišu posebnim šarmom i stvaraju svečanu i toplu atmosferu u isto vrijeme.

Danas izuzetno lako uklopljivi, dizajnerski osmišljeni i vizuelno prilagodljivi, kamini su veoma laki za održavanje, a uz malo mašte i kreativnosti postaju omiljeni dio vašeg doma.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech