Srijeda, 29. Marta 2023.
Sport

Skije su bile kao krila, lovio je nestvarnu dužinu, a onda trenutak koji je sve promijenio

Gledali smo i nestvarne letove preko 250 metara, neki su završavali i padovima.

Među prvim takmičarima koji je letio preko magičnih 250 metara bio je slovenski takmičar Tilen Bartol, a to se desilo na Planici 2016. godine.

Njegov let je bio poseban, naročito u prvoj fazi leta kada se visoko odrazio sa mosta.

U zraku je držao skije u mirnom položaju bez puno kormilarenja, a obzirom da blizu doskočišta počinju tribine na Planici, dobar dio leta je letio iznad gledališta.

Sve je izgledao nestvarno do doskoka. Bartol nije mogao kontrolisati dužinu na 250 metara, izgubio je kontrolu i pao prilikom doskoka.

I publika je bila u delirijumu u jendom trenutku jer su vidjeli da bi mogao ovo biti dug let. Tako je i bilo, ali nije priznat zbog pada.

Nakon leta i pada za glavu su se uhvatili i treneri u reprezentaciji Slovenije, kao i treneri ostalih reprezentacija. Nisu mogli vjerovati kakav spektakl je Slovenac izveo na tada obnovljenoj Velikanki na Planici.

Zadobio je manju povredu nakon pomenutog pada, ali dovoljnu da u nastavku karijere prevladava određen strah.

Nakon ovog leta Bartol više nije imao pretjerano velike dužine kao i rezultate. Imao je priliku da uđe u historiju ski-letova na svojoj Planici, ali nažalost doskok je bio presudan.

U godinama koje su dolazile na Planici smo gledali letove preko 250, a aktuelni rekorder je Ryoyu Kobayashi koji je letio 252 metra, dok svjetski rekord drži Stefan Kraft, on je u norveškom Vikersundu letio metar i po duže, tačnije 253.5.

sportsport/press

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech