Srijeda, 29. Marta 2023.
Kutak za roditelje

Život mladih sa roditeljima

Mladi u Bosni i Hercegovini rijetko se odluče na samostalan život. Bez posla i dovoljno novca ostaju sa roditeljima i mnogo godina nakon punoljetstva. Statistika zabrinjava. Preko 130 hiljada je nezaposlenih sa 30 godina.

Ekonomska situacija je glavni razlog što blizu 200 hiljada osoba starijih od 30 godina živi s roditeljima, kažu anketirani građani Sarajeva.

Prema podacima iz Popisa stanovništva 2013. godine, od ukupnog broja osoba starih 30 godina i više, blizu 200 hiljada živi sa oba, ili samo s jednim roditeljem. Nezaposlenih s 30 godina i više je više od 133 hiljade, prema podacima iz Ankete o radnoj snazi za 2020. godinu. Posljedica je ovo neuređenosti društva koje je u ekonomskoj i razvojnoj krizi, konstatuje
sociolog Drago Vuković.

DRAGO VUKOVIĆ, sociolog

“Mi imamo krizu društva, krizu zaposlenosti, struke i tako dalje. Svi ljudi koji ne mogu da ostvare svoje statuse, ne mogu da dobiju na vrijeme posao, ne mogu da zasnuju svoju porodicu – oni nemaju drugog izbora sem da žive sa roditeljima u toj široj porodici”. 

Vuković dodaje da mnogi iz straha bježe od osamostaljivanja. S njim je saglasna i psiholog Anela Hasanagić. Dodaje, prilikom vaspitanja roditelji bi trebalo da podstiču djecu na samostalnost.

ANELA HASANAGIĆ, psiholog

“Kad mladi imaju 30 godina, roditelji i dalje donose odluke za njih zato što ti mladi nisu sposobni da donesu, nisu naučili da donose odluke – kad on sa tri godine nije odlučivao hoće li obući žutu ili plavu jaknicu onda, zapravo, sad ne može da odluči ni o tome da li će se i kad osamostaliti”.

Prema podacima “Eurostata”, u zemljama Evropske unije čak 75,4 odsto mladih u dobi od 25 do 29 godina i dalje živi kod kuće. Od zemalja regije, Hrvatska je u vrhu ljestvice. S druge strane, najniža stopa mladih koji žive s roditeljima bilježi se u Norveškoj – njih samo devet odsto.

-bhrt.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech