Nedjelja, 1. Oktobra 2023.
Dom & Enterijer

Saveti za uređenje dvorišta iz snova

Vaše dvorište je dragocen produžetak vašeg doma, koji nudi beskrajne mogućnosti za opuštanje, zabavu gostiju i provođenje vremena sa porodicom. Оvi saveti za uređenje dvorišta mogu vam biti vrlo korisni.

Da biste maksimalno iskoristili svoj spoljni prostor, važno je da ga pažljivo dizajnirate i održavate. Evo nekoliko saveta i ideja za uređenje vašeg dvorišta i stvaranje lepog, funkcionalnog i privlačnog spoljašnjeg prostora.

1. Odredite svoje ciljeve i budžet

Pre nego što počnete da uređujete svoje dvorište, važno je da odredite svoje ciljeve za prostor i postavite realan budžet.

Razmislite o aktivnostima u kojima želite da uživate u svom dvorištu, kao što su opuštanje, zabava, baštovanstvo ili igranje sa decom ili kućnim ljubimcima. Precizno određivanje budžeta i ciljeva je neophodno kako biste, na primer, znali da li su za vas bolja opcija ugradni bazeni za dvorište ili montažni.

Razmislite o svom načinu života i preferencijama i o tome kako želite da koristite svoj otvoreni prostor. Ovo će vam pomoći da odredite karakteristike i elemente koje želite da uključite u svoje dvorište i količinu novca koju ste spremni da uložite u projekat.

2. Planirajte raspored

Kada imate jasnu predstavu o svojim ciljevima i budžetu, vreme je da planirate raspored u vašem dvorištu.

Ovo uključuje određivanje veličine i oblika vašeg travnjaka i bašte, lokaciju vaših spoljašnjih životnih prostora, kao što su terase i verande, i postavljanje funkcija kao što su fontane za vodu, jame za vatru ili prostori za igru. Važno je uzeti u obzir veličinu i oblik vaše imovine, nagib zemljišta i postojeće drveće, biljke ili strukture.

3. Izaberite prave biljke i drveće

Biljke i drveće su suštinski elementi svakog projekta uređenja dvorišta.

Oni dodaju lepotu, boju i teksturu i pružaju senku, privatnost i prirodno stanište za divlje životinje. Kada birate biljke i drveće za svoje dvorište, uzmite u obzir klimu, uslove tla i količinu sunčeve svetlosti u vašem kraju. Izaberite biljke i drveće koje je lako održavati i cveće koje će preživeti zimu, a koje dopunjuje ukupan stil i temu vašeg otvorenog prostora.

4. Razmislite o hardscaping-u

Jeste li čuli već za Hardscaping?

Ovaj termin odnosi se na upotrebu tvrdih materijala kao što su kamen, beton ili drvo za stvaranje funkcionalnih i dekorativnih karakteristika u vašem dvorištu.

Elementi tvrdog uređenja mogu uključivati staze, potporne zidove, spoljne kuhinje, kamine i prostore za sedenje. Kada birate materijale i elemente za tvrdo uređenje, uzmite u obzir njihovu izdržljivost, zahteve održavanja i način na koji će se integrisati sa vašim ukupnim dizajnom pejzaža.

5. Dodajte karakteristike vode

Vodeni elementi kao što su fontane, bare ili vodopadi mogu dodati opuštajuću i mirnu atmosferu vašem dvorištu.

Oni obezbeđuju prirodno stanište za ribe i divlje životinje, a takođe mogu pomoći da se prikrije buka saobraćaja i iz komšiluka. Prilikom odabira vodenog elementa, uzmite u obzir njegovu veličinu, lokaciju i zahteve za održavanjem, kao i njegov opšti stil i temu.

6. Ugradno svetlo

Osvetljenje je važan element svakog projekta uređenja dvorišta. Može stvoriti toplu i privlačnu atmosferu, a takođe i poboljšati sigurnost i sigurnost.

Kada birate osvetljenje za svoje dvorište, uzmite u obzir vrstu svetiljki, količinu potrebne svetlosti i lokaciju tela. Takođe možete razmisliti o uključivanju akcentnog osvetljenja da biste istakli određene karakteristike, kao što su drveće ili statue.

7. Uzmite u obzir privatnost i bezbednost

Privatnost i bezbednost su važni faktori prilikom uređenja vašeg dvorišta.

Možda ćete želeti da razmotrite visoku živu ogradu ili pak zidove kako biste obezbedili privatnost i blokirali buku od suseda ili obližnjih puteva. Možda biste takođe želeli da razmislite o dodavanju bezbednosnih funkcija kao što su spoljno osvetljenje, senzori pokreta ili kamere da biste poboljšali bezbednost i sigurnost.

8. Napravite plan za održavanje

Održavanje lepog i funkcionalnog dvorišta zahteva stalnu negu i održavanje. Ovo uključuje redovno zalivanje, đubrenje, obrezivanje i čišćenje.

Kada planirate uređenje vašeg dvorišta projekta, razmotrite zahteve održavanja svake karakteristike i elementa koje želite da uključite. Izaberite biljke i drveće koje je lako održavati i razmislite o dodavanju funkcija kao što su automatski sistemi za navodnjavanje ili materijali za tvrdo uređenje koji se ne održavaju kako biste smanjili količinu vremena i truda potrebnih za brigu o vašem otvorenom prostoru.

9. Ugradite bazen

Bazen može biti odličan dodatak vašem dvorištu, pružajući zabavno i osvežavajuće mesto za rashlađivanje i opuštanje tokom vrućih letnjih meseci.

Kada je ugradnja bazena deo vašeg projekta uređenja dvorišta, uzmite u obzir veličinu, oblik i lokaciju bazena, kao i sigurnosne karakteristike kao što su ograde, pokrivači za bazene ili alarmi. Možda biste takođe želeli da razmislite o dodavanju dodatnih funkcija kao što su prostori za sedenje pored bazena kako biste poboljšali ukupan izgled.

10. Dodajte lični pečat

Na kraju, ne zaboravite da dodate lične detalje svom projektu uređenja dvorišta.

Ovo može uključivati dodavanje dekorativnih elemenata kao što su skulpture ili fontana, kao i ognjište, kuhinja na otvorenom ili prilagođeni prostor za sedenje. Ovi lični detalji će pomoći u stvaranju oaza u dvorištu koja odražava vašu ličnost i stil i u kojoj ćete uživati u druženju godinama koje dolaze.

U zaključku, uređenje vašeg dvorišta zahteva pažljivo planiranje i razmatranje, ali rezultati mogu biti zaista isplativi. Sa ovim savetima i idejama možete da napravite dvorište koje će biti raj za decu, ali i sve druge članove porodice!

ddl.rs

foto pixsels

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech