Srijeda, 29. Marta 2023.
Kultura & Obrazovanje

Ana Karenjina i ženska sloboda

Tolstojeva Ana Karenjina na najbolji način prikazuje društvenu atmosferu u Rusiji sredinom devetnaestog vijeka, naročito kada su u pitanju žene i odnos društva prema njima. Među brojnim revolucijama koje su se tada odvijale u Rusiji, aktuelno je bilo i pitanje uloge žene u ruskom društvu koje je bilo dosljedno stavu da uloga žene treba da bude ograničena na brak i rađanje djece – odnosno, ustaljeno je bilo mišljenje da žena čitav svoj život treba posvetiti isključivo služenju porodice. Ženama je bilo uskraćeno pravo na rad izvan kuće, a ako su se neke žene i usudile da traže takav položaj, odbijane su na temelju svoje ženstvenosti.

Vijekovima su žene smatrane inferiornijim u odnosu na muškarce, bivale su zatvorene u svom malom kavezu privatne sfere i izostavljene su iz bilo kakvog napretka u nauci i politici. Pojedine žene su tražile načine da iznesu svoje mišljenje, nekada preko svojih muževa a ponekada pisanjem eseja pod muškim pseudonimom.

Knjigu Ana Karenjina prvi put sam pročitala kao srednjoškolka na časovima maternjeg jezika. Tada, priznajem, nisam bila u potpunosti svjesna važnosti ove knjige iz perspektive feminizma i ženskih sloboda. Sledeći put kad sam čitala Anu Karenjinu, čitala sam je kao feministkinja koja je u potpunosti bila svjesna trenutne političke klime i krhkosti ženskih prava.

Sasvim je jasno da žene i muškarci nisu tretirani jednako u visokom društvu Rusije. Možda najbolji primjer za to jeste odnos prema preljubi koju je počinio muškarac i preljube koju je učinila žena. Na samom početku romana, Stiva Oblonski čini preljubu koja ubrzo biva zaboravljena i od strane njegove žene i od strane društva. Sa druge strane, preljuba Ane Karenjine stavlja je na marginu društva do te mjere da na kraju u potpunosti gubi razum. Ovaj kontrast odnosa društva prema istoj stvari jedan je od mnogih koji prikazuju nejednakost polova u tadašnjoj Rusiji.

 

Možete li zamisliti da vas svi osuđuju jer ste odabrali i uradili nešto za sebe a čega se drugi plaše? Ana je odlučna i inteligentna žena koja je odabrala bol iskrenosti umjesto života u zlatnom kavezu – činjenica je, ipak, da je zlatni kavez i dalje samo kavez. Zbog svoje iskrene ljubavi prema Vronskom bila je prezirana od strane društva i iako ne odobravam preljubu ni u kom smislu, ne mogu a da se ne stavim u njenu kožu. Možete li zamisliti da budete vezani za muškarca koji izbjegava emocije na svaki način a vi, njegova supruga gladujete za ljudskosti emocija?

Ana Karenjina je tragična priča o tome šta se dešava onda kada ženi nije dozvoljeno da sama donosi odluke i preuzme kontrolu nad vlastitim životom. Dolazi do osjećaja gušenja ograničenjima braka, zakona, religije i samog društva. Ana je prosto bila žena koja je željela da bude slobodna ali je sputana okovima koje joj je društvo stavilo.

Autor članka: Tea Kljajić

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech