Srijeda, 29. Marta 2023.
Kultura & Obrazovanje

Donosimo vam 5 savjeta za motivaciju

Svi smo se nekada pronašli u situaciji kada nemamo želje za učenjem, radije bi uživali sa prijateljima ili odgledali neki film koji nam je na listi duže vrijeme. Ali nažalost ispiti se neće sami od sebe položiti. Motivacija za učenje, studiranje ili nastavu u školi omogućiti će Vam da lakše savladate gradivo i proširite svoje znanje. Naravno kada što prije završimo sve obaveze imati ćemo više vremena da provodimo sa prijateljima, uživamo sa porodicom i da gledamo nove serije i filmove. Ali ponekada je teško pronaći motivaciju da se pokrenemo.

Donosimo vam par savjeta koji će vam pomoći da probudite svoju motivaciju i završite sve obaveze na vrijeme.

Otkrijte zašto odugovlačite

Nekada ubijedimo sami sebe da je taj ispit, zadatak težak i da nismo dovoljno „sposobni“ da ga uradimo, što je zapravo u potpunosti pogrešno jer do sada imamo stotine testova i zadataka koje smo uspješno riješili.

Čekate “savršen trenutak” da počnete da učite. Čekamo da bude tacno 11:00 h ili učiti ću kada svi odu iz kuće… što je zapravo samo zavaravanje samoga sebe.  Moramo da budemo svjesni  da samo na taj način odugovlačimo obaveze koje se vremenom nagomilavaju.

Odredite zašto želite da imate dobre ocjene

Jako je važno da sve što radimo u životu radimo radi sebe, a ne radi drugih. To također važi i za ocjene. Svi smo se nekada pronašli u situaciji da nastojimo dobiti neku ocjenu zbog roditelja ili profesora jer oni to očekuju od nas. Ali mi nismo dužni da ispunjavamo njihova očekivanja, trebamo ispunjavati samo naša vlastita jer u suprotnom ćemo „izgoriti“ i nećemo uživati u onome što radimo.

Razvijte naviku učenja

Ovo je posebno korisno da imate u vidu ukoliko vam npr. nedostaje motivacija za učenje stranog jezika. Ipak, budite svjesni da se sve navike, pa i rutina učenja, ne stvaraju preko noći. Potrebno je da prođu 22 dana, da bi nam određeni obrazac ušao u rutinu.

Napravite vision board

Nije uopšte skup a u Vama će probuditi motivaciju čim ga vidite. Možete pronaći par slika, inspiraciju  kako se zamišljate u izvjesnom periodu, čime se bavite, gdje živite itd. Probajte postaviti ih za vaš radni sto i kada vam se u tom trenutku možda i ne uči u vama će te slike probuditi pozitivne emocije.

Nagradite sebe

To mogu da budu kratke pauze u trajanju od 5 minuta, nakon kojih ćete biti mnogo produktivniji. Kada naučite ono što ste isplanirali za taj dan nagradite sebe sa kafom u vašem omiljenom kafiću, možete otići na koncert ili u kino sa prijateljima ili se možete počastiti sa novom jaknom koja vam je zaista i bila potrebna ali na taj način ćete sami sebe nagraditi za uspješno odrađen test ili ispit.

Nafija Kurtić
hocu.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech