Ponedjeljak, 5. Juna 2023.
Dom & Enterijer

Koje baštenske biljke CVETNICE možete posejati do kraja marta

Neke biljke nisu baš otporne na promenljivo vreme početkom marta, pa ih je bolje saditi u drugoj polovini marta

Sledećih nekoliko biljaka najbolje je posaditi malo kasnije, krajem marta i početkom aprila- a njihovo rano cvetanje takođe neće dugo trajati.

Cinije

Prilikom setve, 2-3 semena se stavljaju u tresetne posude napunjene vlažnom podlogom, produbljujući za 1 cm.Nije potrebno prekrivati sadnice folijom. Prvi izdanci će se pojaviti za 5-7 dana. Kutije sa sadnicama cinije najbolje se čuvaju pod jakim difuznim svetlom na temperaturi od 22-24 stepeni. Sadnice se zalijevaju kako se zemljana koma suši.

Nakon pojave klica, sadnice cinije se tri puta prihranjuju kompleksnim mineralnim đubrivom sa intervalom od 2-3 nedelje. Polaganje na otvoreno tlo vrši se u drugoj polovini maja.

Ageratum

Prilikom setve ageratuma za sadnice u martu, seme se stavlja u mešavinu peska, humusa i treseta (1: 1: 1), plitko pokrivajući i lagano posipajući zemljom. Kutija sa sadnicama mora biti prekrivena staklom ili filmom, a nakon 10-12 dana pojaviće se izdanci. Nakon pojave 2 para pravih listova, sadnice ageratuma rone.

Lobularija

Pre setve, seme lobularije i alisuma blisko srodnog sa njim se prethodno natopi u stimulator rasta, a zatim dobro osuši. Posejati u kontejner sa univerzalnim zemljištem, nakon prosipanja rastvora fungicida. Seme se retko rasuti duž žlebova koji se nalaze na udaljenosti od 2-3 cm, lagano posuti zemljom i malo posuti vodom, a odozgo prekriveni filmom.

Nakon pojave 1-2 prava lista, sadnice se sade u saksije 6-8 cm u parovima, umereno zalivaju, olabave i prihranjuju. U drugoj polovini maja ili početkom, sadnice posejane u martu mogu se saditi već u zemlju.Inače, ako vam vreme cvetanja nije važno, onda se lobularia i alisum mogu sejati u aprilu – u stakleniku ili u maju-junu – na otvorenom tlu.

Asarina

Seme Asarina u martu se seje za sadnice u odvojene posude, koje su ispunjene labavim hranljivim zemljištem. Pre setve, tlo se navlaži, zatim se seme polaže na površinu, malo se pritisne i posipa peskom odozgo. Nakon što je kontejner prekriven filmom, providnim plastičnim poklopcima ili staklom i stavite na toplo mesto, ako je potrebno, usevi se navlaže.

Od trenutka pojavljivanja sadnica, sadnice počinju redovno da se provetravaju, a nakon 7 dana sklonište se potpuno uklanja. Umereno zalivajte biljke, inače se mogu razboleti od crne noge. Sredinom maja, birajući sunčano, mirno mesto, asarin se sadi na otvorenom tlu. Cveta od sredine jula do jeseni.

magazin novosti rs

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech