Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Auto Moto & Hi Tech

Jedan suvozačev postupak može ozbiljno da poveća rizik od saobraćajne nesreće

Za udes svi krive vozača, a jedan suvozačev postupak može ozbiljno da poveća rizik od nesreće.

Kada je riječ o automobilskim nesrećama, rijetko ko za samu nesreću neće okriviti vozača, međutim, prema jednom njemačkom istraživanju, rizik od spavanja za volanom i uzrokovanja nesreće je veći ukoliko neko spava na suvozačevom sjedištu.

Kako istraživači smatraju, ravnomerno disanje spavača, kao i njihova nepomičnost u određenim situacijama na okolinu djeluju izuzetno umirujuće i opuštajuće.

Međutim, taj efekat prilikom vožnje može da bude toliko jak da bukvalno dođe do toga da se vozač “zarazi”. Taj učinak dodatno pojačavaju duge i monotone etape na autoputu, kao i vožnja noću.

Istraživanje Njemačkog odbora za bezbjednost putničkog saobraćaja (DVR) pokazalo je da je jedan od četiri vozača zaspao za volanom, a da ćete, ukoliko oči zatvorite na samo tri sekunde pri brzini od 100 km/h, vozili “slijepi” čak 80 metara. Sigurni smo da vam je apsolutno jasno koliko je to opasno.

U pitanju je mikrosan koji se teško dokazuje kao uzrok nesreće, a prema procjenama, svaka četvrta nesreća sa smrtnim ishodom je upravo njime i uzrokovana. Upravo zbog toga moderni automobili odavno posjeduju brojne sigurnosne sisteme, kao što je detekcija umora.

Vrlo je jednostavno – na osnovu ponašanja upravljača sistem prepoznaje da li koncentracija vozača pada i koristi akustične i vizuelne signale kako bi ga upozorio da napravi pauzu.

Takođe, tu su i sistemi upozorenja pri napuštanju saobraćajne trake koji vas upozorava ako prelazite saobraćajnu traku vibriranjem na upravljaču, sjedištu ili zvučnim signalima. Neki sistemi takođe automatski vode vozilo natrag u traku. Ali čak i prije nego što sistemu pomoći moraju da intervenišu, tijelo već šalje signale umora. Učestalo zijevanje, teški kapci, unutrašnji nemir i pad koncentracije jasni su signali da ćete uskoro zaspati. Ako su i saputnici umorni, vozač treba to da zna, a stručnjaci tada preporučuju dužu pauzu.

(24sedam.rs)

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech