Utorak, 23. Aprila 2024.
Gastro

Znate li zašto je dobro jesti kuvana jaja

Jaja su sastavni dio mnogih jela, a vrlo ih često mnogi jedu za doručak ili užinu. Najpogodnija opcija za konzumiranje za užinu jeste kuvano jaje.

Bilo da ih jedete kao međuobrok sa malo soli i mljevenim crnim biberom ili napravite korak dalje i pretvorite u tvrdo kuvana jaja, dobićete ne samo ukusan obrok već i zdrav jer su jaja jedan od najbogatijih izvora određenog nutrijenta zvanog holin.

Neka istraživanja sugeririšu da ljudi ne konzumiraju dovoljno hrane koja sadrži holin, uprkos tome što je to bitan nutrijent. Holin čini brojne pozitivne stvari za tijelo, od sinteze DNK i regulacije ekspresije gena do stvaranja neurotransmitera poznatog kao acetilholin, koji je neophodan za raspoloženje, pamćenje, kontrolu mišića i druge funkcije nervnog sistema.

Prema FoodData Central USDA -e, jedno veliko tvrdo kuvano jaje sadrži 147 miligrama holina, što ga čini drugim najbogatijim izvorom hranjivih materija. Nacionalni instituti za zdravlje kaže da je prosječnom odraslom muškarcu potrebno oko 402 miligrama holina dnevno, dok je ženama potrebno oko 278 miligrama, prenosi Kliks.

Osim holina, tvrdo kuhana jaja dobar su izvor proteina i vitamina za muškarce, uključujući A, D, E, K i nekoliko vitamina B.

Izvor: Glas Srpske

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech