Subota, 20. Aprila 2024.
Kutak za roditelje Putovanja & Zanimljivosti

15 financijskih savjeta koje smo trebali čuti još u školi

Neke stvari vezane za finansije klinci bi trebali znati još u školi, da bi u odrasloj dobi imali što manje nezgodnih finansijskih situacija. Naime, finansijsko znanje je samo jedna komponenta financijske pismenosti. Puno je važnije naše upravljanje novcem i odnos prema njemu. Upravo je zbog toga Tetka napravila listu najvažnijih financijskih savjeta koje bi trebalo usvojiti još od malih nogu.

1. Životni stil

Nemojte nasjedati na reklame koje vam prodaju životni stil koji si ne možete priuštiti. Novac može kupiti gotovo sve osim vremena, pogotovo onog provedenog s najmilijima, a jurnjava za njim obrnuto je proporcionalna slobodi uživanja u takvim trenucima, kaže Tetka.

2. Pametno birajte prijatelje i partnere

Dobro je biti u društvu osoba koje imaju sličan pogled na finansije i potrošnju kao i vi. To se posebno odnosi na odabir životnog partnera jer, kažu, da je to jedna od najvažnijih finansijskih odluka koju ćete ikada u životu donijeti.

3. Razgovor o novcu i štednji

O novcu, štednji investiranju razgovarajte sa svojim prijateljima, partnerima i djecom. Posebno je važno u braku ili partnerstvu redovito razgovarati o finansijama jer posljedice mogu biti pogubne i za financije i za vezu.

4. Stvari ne usrećuju

Vjerojatno znate koliko se malo dijete veseli novoj igrački. I najčešće to veselje traje svega nekoliko dana. Onda opet jako želi neku novu igračku, pa kada je dobije, opet joj se jako veseli – samo par dana. Tako funkcionišu i odrasli, a u kontekstu finansija, što osoba više zarađuje, njena očekivanja i želje rastu u paraleli, što ne rezultira trajnim povećanjem osjećaja sreće. Dugoočekivana promocija na poslu, novi automobil ili sportska oprema neće vas nužno dugo držati sretnima. Ono što hoće su pozitivna iskustva koja ćete stjecati u životu.

5. Edukacije o finansijama

Na žalost, o finansijama nećete puno naučiti u školi. Ako i budete nešto učili, to neće biti u kontekstu realnog života već laboratorijskih uslova školskih učionica. Tako ćete formule složenog kamatnog računa možda savladati na satima matematike, ali ne i u kontekstu njene životne važnosti za osobne finansije i investiranje.

Osim složenog kamatnog računa, Tetka preporučuje da naučite važnost diverzifikacije te utjecaj inflacije na vaš novac. To će vam biti dovoljno za početak, nadograđujte svoje znanje s vremenom jer će vam se svaki euro (a najviše vrijeme) uložen u to višestruko vratiti.

6. Bježite od minusa

Minuse po tekućem računu i revolving kreditne kartice Tetka smatra najvećim zlom u osobnim finansijama. Moć složene kamate ovdje radi protiv vas, a jednom kada se zaglavi, teško se iz tog gliba izlazi.

Na primjer, kontinuirano ste u minusu 1000 eura sljedećih 20 godina. 1000 eura takvog ‘kredita’ vaše banke (uz kamatu od 10 posto) vas čini siromašnijima za oko 6.500 eura prinosa. Što je veći dug, to je ponor veći.

7. Prihodi nisu isto što imovina

Imovinu ne čini vaša plaća, nego ono što ste od nje uspjeli sačuvati. To može biti novac na računu, nekretnine, indeksni fondovi i slično. Novac potrošen na, primjerice, odjeću nije imovina jer, uglavnom, nema dugotrajnu vrijednost.

8. Život ispod realnih mogućnosti

Imovina se gradi strpljivom štednjom i investiranjem. Štednja nastaje kao posljedica kontinuiranog stvaranja razlike između prihoda i troškova, a njena visina odredit će nivo vašeg bogatstva ako je pametno investirate ili koristite na drugi adekvatan način.

9. Gdje ide vaš novac

Planirajte svoje izdatke i pratite kamo odlazi vaš novac, savjetuje Tetka. Uvijek znajte koliko izdvajate za režije, hranu, prevoz i ostale troškove. Tek kada razumijete što plaćate, možete razumjeti i kako time upravljati.

10. Automatizujte finansije

Jednom kada napravite plan i znate gdje odlazi vaš novac, najbolji način za upravljanje financijama je maksimalno ih automatizovati. Na primjer, svakog mjeseca kada dobijete platu, putem trajnog naloga platite režije i osnovne usluge. Zatim, štednju i, eventualno, investiranje (uplate u treći dob, životno osiguranje, račun brokera).

11. Pametno promišljajte velike izdatke

Najveće pogreške, kaže Tetka, u upravljanju financijama rade se kod velikih investicija – kupovina stana, kuće, automobila… Promislite koju si veličinu nekretnine možete priuštiti, na koji se period kreditirati i naučite kako funkcionišu  otplatni planovi, koju kamatu možete plaćati. Osim toga, budite svjesni što sebi možete priuštiti.

12. Krizni fond

Krizni fond je iznos koji bi trebao pokriti tri do šest mjeseci životnih troškova, a služi za slučajeve težih poremećaja u vašim osobnim finansijama, kao što je gubitak posla, zdravstveni problemi…

13. Osiguranje od loših događaja

Osiguranje služi da bi se zaštitila stečena imovina ili vaša porodica od posljedica nesretnog slučaja. Ne treba miješati osiguranje s investiranjem.

14. Finansijski ciljevi

Malo ljudi definiše životne ciljeve, a još manje ih tim ciljevima daje finansijski kontekst. Bez njega objektivno ne može biti ni adekvatne strategije kako te ciljeve ostvariti. Jedna od važnih stvari od kojih kreće svaki oblik finansijskog planiranja su ciljevi – imate li ih jasno definisane?

15. Postanite finansijski nezavisni

I za kraj, finansijska nezavisnost ultimativni je oblik slobode. Ona je preduvjet svim drugim oblicima slobode i važna je poput kisika kojeg udišemo. Postoje razne dimenzije i razine neovisnosti, od sposobnosti podmirenja svih finansijskih obaveza na vrijeme do one ultimativne – raditi ono što volimo, kad i kako želimo, a da nam to netko drugi ne određuje.

Naravno, ako propustite dovoljno rano naučiti ove lekcije, život će se pobrinuti da ih svakako savladate. Takvo učenje ‘na svojoj koži’ nije uvijek ugodno. Zato postanite finansijski nezavisni, dovoljno rano da u toj neovisnosti slobodno i dugo uživate, zaključuje Tetka koja redovno na svom blogu objavljuje vrlo korisne finansijske savjete i svakako preporučujemo da ih pročitate.

-savjeti.hr/

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech