Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Nekategorisano

Popularne knjige za tinejdžere

Knjige za tinejdžere su veoma zahtjevna kategorija, jer je ukus djece u tinejdžerskom dobu izuzetno promjenljiv. One koje su danas popularne, ne mora da znači da će biti aktuelne i posle nekoliko nedjelja.

Oduvijek je bio izazov privoleti djecu da čitaju, ali u današnje vrijeme još je teže. Nažalost, sa pojavom tehnike i tehnologije, pametnih telefona i kompjutera, djeca su sve manje zainteresovana za knjige. Pametni telefoni zamijenili su papir, pa čak i magazine.

Brojna istraživanja javnog mijenja potvrdila su tužnu činjenicu da djeca sve rjeđe čitaju knjige. Dostupan je podatak da samo četiri procenata školaraca svojevoljno čita u slobodno vrijeme. Naravno, u školama imaju obaveznu lektiru, ali to nije dovoljno. Neophodno je dopunjavati vokabular čitanjem knjiga.

Knjige za tinejdžere – Šta tinejdžeri žele

Ukus tinejdžera veoma je promjenljiv. Oni će tražiti ono što je popularno na društvenim mrežama i ono što se preporučuje na internetu. Čitanjem se razvija način razmišljanja i stvara se svojevrsna svijest o okolini. Evidentno je da su djeca koja manje čitaju nezrelija i imaju veoma siromašan vokabular.

Roditeljima je veoma teško da privole djecu na čitanje, a naročito tinejdžere. Oni su u godinama kada su skloni buntu, pa neće pristati ako im roditelji budu određivali šta treba da čitaju. Nemaju još uvijek razvijen sistem vrijednosti. Na njihovo mišljenje i postupke najveći uticaj imaju socijalne mreže i drugi tinejdžeri koji su popularni u društvu.

Knjige za tinejdžere – Koju knjigu odabrati za prohladne, jesenje dane

U Narodnoj knjizi postoji veliki izbor literature za sve generacije, ali za tinejdžere posebno izdvajamo klasike koje bi svakako trebalo da pročitaju.

1. Knjiga „Glasam za ljubav“ autorke Grozdane Olujić

Ljubavni roman napisan i prilagođen baš za tinejdžere koji proživljavaju svoju prvu ljubav. Detajno opisan osjećaj istinske zaljubljenosti. Opisuje zanesenost dvoje šesnaestogodišnjaka Slobodana Galca i njegove djevojke Rašide. Oni žive u gradiću Karanovu. Prema riječima pesnika Dragana Lakićevića, ljubavna priča o kojoj je ovdje riječ jeste „jedna od najljepših u našoj književnosti za mlade”.

2. Knjiga „Pubertetska čežnja“ autora Milenka Ratkovića

Autor Milenko Ratković smatra se rodonačelnikom crnogorske književnosti za djecu. Njegova knjiga „Dioba Šunjive družine“ objavljena 1951. godine prva je knjiga za djecu u Crnoj Gori. Romanom „Pubertetska čežnja“ prvi put se obraća djeci u tinejdžerskom dobu. U knjizi reč je o rađanju ljubavi u adolescentskom periodu. Prožet je seksualnim iskustvima i erotikom, pa može biti i edukativnog karaktera.

3. Knjiga „Priče iz davnine“ autorke Ivane Brlić-Mažuranić

Knjiga „Priče iz davnine“ autorke Ivane Brlić-Mažuranić jeste školska lektira namenjena svim uzrastima. Kako dječacima, tako i djevojčicama. Sadrži zbirku venvremenskih umjetničkih bajki. U ovoj knjizi imamo nekoliko bajki koje su nastale po motivima slovenskih legendi.

Prva bajka je „Ribar Palunko i njegova žena“, a govori o tome kako je ribar tragao za blagom i lagodnim životom. Bajka ima jaku pouku da treba biti zadovoljan onim što već imamo.

Druga bajka pripoveda o tome da je svaki čovjek društveno biće i da nikome ne prija izolacija. Bajka nosi naziv „Lutonjica Toporko i devet župančića“.

Bajka „Šuma Striborova“ je treća bajka, a opisuje život starice koja je imala poteškoća sa svojom snahom. Šuma Stiborova je začarana šuma u kojoj živi Stribor, šumski starešina i čarobnjak. Postoji i u obliku zmije ljudska duša, koja je ukleta. Prokletstva je mogao da je oslobodi samo momak koji bi se njome oženio. Zmija se, kako bi uklonila kletvu, pretvara u lijepu djevojku kada ugleda mladića i zavodi ga.

Važnost i značaj čitanja tokom odrastanja

Djeca tokom odrastanja uče o svijetu oko sebe. Što prije razviju svijest o sebi i svojoj okolini, to će ranije biti zrela i odgovorna. Čitanjem knjiga razvija se moć kritičkog razmišljanja i promišljanja, takođe veoma važnim elementima za buduće donošenje odluka.

Mnoga istraživanja pokazuju da što su djeca obrazovanija i elokventnija, tokom života lakše ostvaruju svoje ciljeve i zamisli.

Tvorac kultne serije „Igra prestola“, Džordž Martin, rekao je: „Čovjek koji čita živi hiljadu života prije nego li umre. Čovjek koji nikad ne čita, živi samo jedan“. Prošetajte se sa drugarima do Narodne knjige i odaberite svoju literaturu za jesenje dane. Rijetko šta prija više od opuštanja uz čaj i dobru knjigu.

-narodna-knjiga.com

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech