Subota, 20. Aprila 2024.
Putovanja & Zanimljivosti

Zašto se to dešava – da li i vas „drmne“ struja kada nekog dodirnete?

Da li ste nekad primili lagane električne udare kad ste se približili nekome ili dodirnuli neki predmet? Ako ste se pitali zašto se ova pojava javlja i kako deluje, ovo je dobra prilika da napokon dobijete neke odgovore na svoja pitanja. Da li i vas “drmne” struja kada nekog dodirnete?

Naše telo može da nam prirediti divna iznenađenja, pa smo tako ponekad u mogućnosti da sprovodimo električnu energiju u malim količinama prema drugim objektima, a evo zašto se to dešava.

Elektroni i neutroni

Sve oko nas sastoji se od atoma i, naravno, to uključuje i ljudsko telo. Atomi su pak građeni od protona, elektrona i neutrona. Svaki od njih ima pozitivno, negativno ili neutralno naelektrisanje.

I dok atomi uglavnom imaju donekle stabilan broj od tri vrste tih čestica, elektroni imaju tendenciju da stalno putuju s jednog mesta na drugo. To znači da oni mogu da se premeste s našeg nameštaja na našu odeću, a odatle na rame kolege kad ih pozdravimo i tapšemo po ramenu ili stisnemo ruku.

Kada postoji nedostatak ravnoteže između elektrona i protona, ili drugim rečima, neravnoteža negativne i pozitivne energije, stvara se nešto što naučnici nazivaju statičkim elektricitetom. Bez obzira na njegovo složeno ime, verovatno ste i sami stvorili statički elektricitet.

Na primer, ako ste ste nekad trljali kosu o balon, zapravo to radite – ”pokupite” nekoliko elektrona više nego što ste ranije imali. Međutim, ako se malo kasnije približite pozitivno naelektrisanom predmetu, na primer, metalnom predmetu ili bilo čemu od provodljivog materijala, verovatno ćete osetiti mali električni udar. To su elektroni koji se kreću s jednog mesta na drugo, pokušavajući da povrate ravnotežu.

Tokom zime ili u delovima sveta gde je klima posebno suva i hladna, statički elektricitet može da bude češći. To je zbog činjenice da je vlažni zrak zapravo prirodan vodič, koji može da mu pomogne u izbegavanju jačih pražnjenja, poput onih koja se odvijaju u okruženjima u kojima je vlaga niža. U slučaju potonjeg, nedostatak vlage mogao bi prouzrokovati česta električna pražnjenja kada se rukujemo ili dodirujemo određene površine.

Kao što ste verovatno već znali, metali su glavni vodiči električne energije – toliko da se koriste za stvaranje posebnih predmeta čija je jedina svrha provođenje električne energije.

Međutim, postoje i vlakna, poput poliestera, koja imaju nisku razinu vodljivosti i još mogu biti uključena u prenos električne energije koja putuje s jednog mesta na drugo kad iznenada damo ili primimo te lagane električne udare. Poliester se nalazi u brojnim predmetima koje koristimo u svakodnevnom životu, uključujući nameštaj i garderobu, piše BrightSide.

Jednostavni koraci

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koji će sprečiti da vas ne drmne struja.

Ne koristite gumene cipele kad hodate po podovima koji stvaraju statiku.

Svakako navlažite vazduh u prostorijama ako sumnjate da su uzrok statike hladni i suvi vetrovi.

Koristite garderobu od pamuka kako ne biste stvarali statiku svaki put kad je obučete.

Neka vaša koža bude vlažna ili hidrirana.

Stalno dodirujte metal tako da se statička energija oslobađa u malim serijama, umesto odjednom.

IZVOR: prva.rs

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech