Utorak, 16. Jula 2024.
Ljepota & Zdravlje

Dr med mr sci Aleksandar Pejić: „Maloljetna lica i kockanje“

gradski-magazin-dr-med-mr-sci-Aleksandar-Pejic-sta-je-burnout-ili--sagorevanje-na-poslu

„Mlađe generacije će imati drugačije navike kockanja od starijih osoba jer imaju više raspoloživih prihoda i više im odgovara kockanje na mreži.“

Ryan Ross, Američki muzičar, pjevač i tekstopisac

Ombudsman za djecu Republike Srpske je još prije dvije godine objavio poseban izvještaj „Učešće djece i mladih u igrama na sreću“. U sklopu izvještaja objavili su i rezultate ankete među srednjoškolcima, a učestvovalo je njih 418. Njih 55 sa prijateljima i to prilikom druženja igra igre na sreću, a 12 se izjasnilo da to radi onlajn preko raznih internet platformi, a posebno zabrinjavajuće je to što četvoro đaka kaže da igre na sreću igraju zajedno sa roditeljima. Ombudsman u izvještaju podsjeća da je Zakonom o igrama na sreću maloljetnicima zabranjen ulazak u objekte u kojima se priređuju igre na sreću i naravno da učestvuju u njima. Ipak, u praksi ne postoji sistemski nadzor, a kao dodatan problem je to što je Zakonom iz 2019. godine dozvoljeno postavljanje terminala/aparata u ugostiteljske objekte u koje može da uđe i maloljetna osoba. Maloljetnicima nije zakonski dozvoljeno kockanje u kockarnicama, web stranicama za kockanje na mreži ili učestvovanje u bilo kojem obliku kockanja.

Zabrana kockanja maloljetnicima zasniva se na nekoliko razloga:

  • Ranjivost: Maloljetnici su podložniji razvoju problema s kockanjem zbog svojih vještina donošenja odluka koje se još uvijek razvijaju i podložnosti pritisku vršnjaka.
  • Zaštita maloljetnika: Kockanje može imati ozbiljne posljedice na život mlade osobe, uključujući finansijsku propast, akademske probleme i emocionalne probleme. Zabrana kockanja maloljetnicima ima za cilj da ih zaštiti od ovih potencijalnih šteta.
  • Usklađenost sa zakonima: Propisi o kockanju u većini jurisdikcija striktno zabranjuju kockanje maloljetnicima kako bi se održao integritet industrije i zaštitila ugrožena populacija.
  • Društvena odgovornost: Kazina i operateri kockanja odgovorni su da osiguraju da njihove usluge nisu dostupne maloljetnicima. Ovo uključuje mjere provjere starosti i politike odgovornog kockanja.

Za roditelje, staratelje i društvo u cjelini je ključno da budu oprezni u sprječavanju maloljetnika da se upuste u bilo koji oblik kockanja. Mladima treba pružiti edukaciju o rizicima i posljedicama poremećaja kockanja kako bi se podigla svijest i promovisalo odgovorno ponašanje.

Važno je da se šira javnost upozna s sljedećim, mogućim posljedicama maloljetničkog kockanja:

  • Povećan rizik od delinkvencije;
  • povećan rizik od upotrebe i zloupotrebe supstanci;
  • Povećan rizik od ovisnosti;
  • Loši akademski rezultati;
  • Problemi sa mentalnim zdravljem uključujući depresiju i anksioznost.

Ako sumnjate da se maloljetnik možda bori s problemom kockanja ili ovisnošću, neophodno je potražiti stručnu pomoć. Mnogi resursi, kao što su telefoni za pomoć i grupe za podršku, dostupni su za pružanje pomoći onima koji su pogođeni poremećajima kockanja, uključujući maloljetnike. Kao i kod bilo koje druge vrste ovisnosti, ovisnost o kocki može se samo pogoršati ako se ne liječi. Ako se vi ili neko koga poznajete borite s kockanjem, ključno je potražiti stručnu pomoć od kvalifikovanog stručnjaka za mentalno zdravlje / ljekara specijaliste psihijatrije. Učinkoviti tretmani, kao što su terapija i grupe podrške, mogu biti korisni u upravljanju i prevladavanju poremećaja kockanja.

Za Gradski Magazin piše: Dr med mr sci Aleksandar Pejić specijalista psihijatrije
Dozvoljeno prenošenje teksta uz obavezan potpis i link izvora (GMBL).

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech