Utorak, 16. Jula 2024.
Ljepota & Zdravlje

Pet načina na koje nedostatak joda ugrožava vaše zdravlje

U Evropi ne postoje jedinstveni podaci o unosu joda, tako da se o posledicama nedostatka može samo nagađati. Evo kako nedostatak joda ugrožava vaše zdravlje!

Prof. dr Henri Volzke s Medicinskog fakulteta u nemačkom Grifsvaldu kaže: “Uveren sam da poboljšan unos joda može Evropu učiniti pametnijom”.

Jod je jedan od 50 hranljivih materija koje su vam potrebne svakog danada biste bili zdravi. To je esencijalni mineral, podjednako važan kao gvožđe, magnezijum ili cink,  iako mu se ne pridaje potrebna pažnja.

Nedostatak joda može da utiče na:

1. Oticanje štitne žlezde – kako se nivo joda u krvi smanjuje, štitna žlezda, koja se nalazi u vratu postaje veća. To je zato što pokušava da prikupi ono malo joda koji postoji u krvotoku.

2. Nizak nivo hormona štitne žlezde- nizak unos joda dovešće do nižeg nivoa samih hormona koji se oslanjaju na jod kao gradivni element. Dva hormona štitne žlezde su T4 ili tiroksin i T3 ili trijodtironin. T3 ima tri atoma joda, a T4 četiri atoma joda.

3. Debljanje ili nemogućnost gubitka kilograma – može biti znak nedostatka joda ili insuficijencije.

4. Umor i slabost – budući da je jod potreban za zdrav metabolizam, tada će nedostatak koji usporava metabolizam ostaviti osećaj umora. Većina ljudi sa niskim nivoom hormona štitne žlezde i / ili hipotireoidizmom oseća umor i opštu slabost.

5. Problemi sa koncentracijom, pamćenjem i poremećaji raspoloženja – nizak nivo štitne žlezde povezan je sa depresijom i anksioznošću. Niski nivoi T4 i aktivnog hormona štitne žlezde T3, negativno utiču na nivo serotonina, dopamina i GABA. Svi ovi neurotransmiteri utiču na kogniciju, ponašanje i raspoloženje.

Kako se sprečava nedostatak joda?

Najbolji način da sprečite nedostatak joda je osigurati da svakodnevno konzumirate dovoljno ovog dragocenog minerala.
Najbolji izvori joda iz hrane su riba, škampi, morski plodovi i morske alge.

ddl.rs

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech