Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Sport

Srbija je u finalu Evropskog prvenstva: Ovakve lavice nema baš niko na kontinentu

Odbojkašice Srbije plasirale su se u finale Evropskog prvenstva, pobedom nad Holandijom u Briselu posle četiri seta strašno napetog meča, punog preokreta i rolerkostera i rezultata i emocija.

Srpkinje su se vratile tamo gde pripadaju, boriće se za zlato sa Turskom i nadati se da će vratiti krunu koju su već zaslužile borbom i kvalitetom koji su prikazale do sada.

#related-news_1

Holandija je teškom mukom arhivirana sa 25:21, 15:25, 25:22 i 25:21 na krilima Tijane Bošković, Maje Ognjenović, Mine Popović, Bjanke Buše i ostalih devojaka, jer je svaka na svoj način doprinela novom velikom uspehu ženske odbojke u Srbiji.

Ovo je deveta uzastopna medalja za naš nacionalni tim i veliko finale za Đovanija Gvidetija, koji je vodio ovaj tim na pravi način sve do overene medalje pred meč sa Turkinjama u nedelju uveče od 20 časova.

Odbojkašice su pokazale da i kad gube ne posustaju, zaostajale su u setovima i vraćale se, pa i pored jako dobro stegnute odbrane na Tijani, nekako nalazile rešenja da probijaju vrlo upornu odbranu Holanđanki.

Najefikasnija je kod pobednika bila upravo Boškovićeva sa 29 poena, ali je mnogo puta u teškim trenucima zaustavljana i grešila je (13 grešaka) prosto jer je bila opterećena i pod pritiskom.

Pratile su je Bjanka Buša sa 11 poena, koliko je imala i Sara Lozo, Jovana Stevanović je imala sedam, Maja Ognjenović pet. Kod Holanđanki je Nika Dalderop upisala 14 poena, Seleste Plak 13 poena, Marit Jasper devet, Indi Bajens osam, kao i Žulijet Lohujs.

Srbija je u prvim poenima demonstrirala dobar blok, ali nije bilo dovoljno konkretno da bi se potpuno zaustavljao napad Holandije.

To je urađeno u prvom poenu i prvom napadu Seleste Plak, već nakon toga su usledile dve greške iz servisa Srpkinja, uz jedan dobar smeč Tijane Bošković za ranih 5:4 u korist Holandije.

Holanđanke su dobrim servisom u tom delu igre anulirale dobar blok našeg tima, pa je rezultat bio ujednačen.

Tijana je već u sledećem napadu izblokirana, ali se odmah iskupila najpre smečom, odmah zatim i strašnim blokom, posle kog je Bojana Drča odservirala as za 9:7 u korist Srbije.

Naš tim je do prve osetnije prednosti od tri poena došao posle izvrsne minijature Boškovićeve.

Ona je prvo pogodila smeč, onda je izblokirala rivalke, dok je Bojana Drča servisom pogodila as. Bjanka Buša je nakon toga fantastično uhvatila smeč Seleste Plak, Bošković je u maniru svetskog korektora to kaznila i naš tim se odlepio na 12:9.

Od tog trenutka prednost je postepeno samo rasla do pred kraj seta, jer servis greške više nisu bole oči kao u uvodnim poenima.

Buša je sredinom prvog dela igre uhvatila praktično nemoguću loptu jednom rukom, posle koje je Bojana Drča skuvala za 14:11, da bi Sara Lozo i Buša svojim potezima povećale plus na 20:15.

Holanđanke su se tada malo pribrale i vezale nekoliko poena, Đovani Gvideti je tražio tajm-aut kojim je prekinuo seriju rivala, ali je set bio neizvestan posle smeča Nika Dalderop za 22:20 u korist našeg tima.

Lozo je bila iks faktor u ovom setu jer je njenom dijagonalom došla na dva poena do seta, a onda se pojavila Jovana Stevanović koja je prvo probušila dvojni blok kratkom dijagonalom, pa iz servisa paralisala rivalke za 1:0 u setovima i 25:21 u prvom.

Početak drugog seta bio je sušta suprotnost. Već na početku je Tijana pogodila mrežu, pa je izblokirana, servis Holandije je bio razoran, a odbrana granitna, pa je Gvideti morao da traži tajm-aut pri rezultatu 8:2 za protivnički tim.

Prednost je rasla do 13:4 kada je Indi Bajens uz Saru Van Alen igrala maestralno, pa su njih dve potpuno poremetile i servis i napad Gvidetijevih odbojkašica.

Holanđanke su do kraja seta uspele da održe nivo igre, mada su Maja Aleksić i Tijana Bošković uspele da ublaže minus našeg tima do šest i sedam poena.

To nije bilo dovoljno da se bilo šta ispravi jer je čak devet grešaka napravljeno, a igračice u plavim dresovima nisu ličile na sebe i praktično su poklonile set rivalkama koje su se ekspresno vratile sa 25:15.

Treći set je počeo sa dva uzastopna poena Srbije, ispraćena sa četiri vezana poena Holandije. Problem koji je bio evidentan je izostanak koncentracije kod Tijane Bošković u tim trenucima.

Grešila je, blokirana je i malo šta joj je polazilo od ruke, ako se izuzme jedan blok do 6:3 za Holanđanke.

Napad se tada premestio sa strane gde je dejstvovala Tijana na stranu odakle je tukla Sara Lozo i to je bilo dovoljno da Srpkinje smanje zaostatak na poen do 11:10.

Nika Dalderop je ubrzo stala na servis i Holandija je otišla na 16:12. Tu treba izdvojiti jedan sjajan potez Maje Ognjenović koja je kuvanjem za 15:17 najpre pokrenula seriju svog tima, a onda blokom za 20:18 vratila smirenost.

Stevanović je imala možda i najveću zaslugu za tako veliku seriju jer je bila odlična na servisu, što je kao hleb nasušni falilo Srbiji.

Serija 7:1 bila je ogroman zamajac i videla se potpuno drugačija energija našeg tima, dok su Holanđanke pale pa su Srpkinje završile posao sa 25:22.

Četvrti set je počeo sa tri greške Srbije pa je posle 3:3 Holandija uspela da se odlepi na 8:4. Maja Ognjenović nije dobijala dobre lopte od prijema i posledica su bile i loše lopte za napade.

Srbija je uspela da veže tri poena kuvanjem Maje Ognjenović praktično ni iz čega, ali su i devojke u narandžastoj opremi uvek imale odgovor.

Naslovna

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech