Utorak, 16. Jula 2024.
Ljepota & Zdravlje

Dr med mr sci Aleksandar Pejić: „Da li i žene kockaju?“

gradski-magazin-dr-med-mr-sci-Aleksandar-Pejic-sta-je-burnout-ili--sagorevanje-na-poslu

„U kockanju mnogi moraju izgubiti da bi nekolicina dobila.“

Bernard Shaw, je bio irski dramatičar, kritičar, i politički aktivista, koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1925. godine.

Da, naravno, i žene mogu postati ovisne o kockanju.

Poremećaj kockanja, također poznat kao patološko kockanje ili kompulsivno kockanje, je vrsta ovisnosti o ponašanju koju karakteriše neodoljiva potreba za kockanjem usprkos teškim posljedicama na nečije psihičko, finansijsko i socijalno blagostanje. Žene, kao i muškarci, mogu biti pogođene poremećajima kockanja.

Istorijski se smatralo da je kockanje raširenije među muškarcima, ali istraživanja su otkrila da su i žene podjednako pogođene ovisnostima o kockanju, a rodna razlika se smanjuje. Prema studijama, žene imaju probleme s kockanjem kasnije u životu nego muškarci i mogu imati različite sklonosti kockanju. Ženske motivacije za kockanje mogu se razlikovati od muških. Za neke žene kockanje može biti sredstvo za bijeg, suočavanje sa stresom ili traženje uzbuđenja ili društvene veze. Žene i muškarci mogu favorizovati različite vrste kockarskih aktivnosti. Dok muškarci preferiraju kazino igre i sportsko klađenje, žene mogu izabrati srećke, bingo ili elektronske mašine za kockanje.

Žene sa poremećajima kockanja imaju veću vjerovatnoću od muškaraca da imaju istovremene probleme mentalnog zdravlja kao što su depresija i anksioznost. Zbog kulturoloških očekivanja i rodnih konvencija, žene s problemima kockanja mogu doživjeti dodatnu stigmu. To može rezultovati odgođenim traženjem pomoći i smanjenom stopom učešća u liječenju. Društveni i kulturni pritisci, zabrinutost za mentalno zdravlje i tehnike suočavanja mogu doprinijeti poremećaju kockanja kod žena. Žene, na primjer, mogu biti namamljene na kockanje kako bi se oslobodile stresa ili riješile emocionalne probleme. Nadalje, mjesta za kockanje i reklame namijenjene ženama, kao što su bingo ili slot mašine, mogu doprinijeti povećanju učestalosti problema kockanja među ženama.

Zbog moguće stigme, rodno specifičnih prepreka i razlika u preferencijama liječenja, žene s ovisnošću o kockanju mogu se suočiti s posebnim izazovima u traženju pomoći. Kao rezultat toga, od ključne je važnosti da se pozabave ovim problemima kako bi se pružila odgovarajuća podrška i izbor tretmana za žene koje imaju problema s kockanjem.

Liječenje problema s kockanjem često se sastoji od kombinacije psihijatrijske terapije, grupa podrške i ljekova. Rano prepoznavanje indikacija bolesti kockanja i dobijanje pomoći mogu vam pomoći da upravljate bolešću i izbjegnete dodatnu štetu. Kao i kod bilo koje druge vrste ovisnosti, ovisnost o kocki može se samo pogoršati ako se ne liječi. Ako se vi ili neko koga poznajete borite s kockanjem, ključno je potražiti stručnu pomoć od kvalifikovanog stručnjaka za mentalno zdravlje / ljekara specijaliste psihijatrije. Učinkoviti tretmani, kao što su terapija i grupe podrške, mogu biti korisni u upravljanju i prevladavanju poremećaja kockanja.

Za Gradski Magazin piše: Dr med mr sci Aleksandar Pejić specijalista psihijatrije
Dozvoljeno prenošenje teksta uz obavezan potpis i link izvora (GMBL).

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech