Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Preduzetništvo

Najtraženije vještine budućnosti.

U eri u kojoj deluje da sposobnosti AI nadmašuju prosečni ljudski um, postavlja se pitanje: da li bi pisci i profesionalci uopšte trebalo da se muče da se takmiče sa data centrima koji mogu da izvrše na milijarde proračuna u sekundi?

Da li generativna AI, sa svojom ogromnom bazom znanja, čini naše sopstveno znanje i veštine zastarelim?

Koje god da je vaše stanovište, činjenica je da se uloga i veštačke inteligencije i ljudi na radnom mestu redefiniše.

Međutim, kako AI veštine postaju sve neophodnije, paralelno raste značaj ljudskih veština koje upotpunjuju AI ekspertizu. Štaviše, uspon AI doveo je do toga da su određene ljudske veštine cenjenije nego ikada pre.

LinkedIn izveštaj Budućnost rada iz avgusta 2023. godine utvrdio je značajan trend u eri obeleženoj ChatGPT-jem – brzi rast veština koje bi mogle da se nazovu „anti-AI veštine“.

Ove veštine su dobile značajnu važnost kao odgovor na uspon veštačke inteligencije, naglašavajući kritičnu sinergiju između ljudskih sposobnosti i AI.

Ovo su ključne osobine:

  1. Fleksibilnost (+158%)
  2. Profesionalna etika (+120%)
  3. Društvena percepcija (+118%)
  4. Samoupravljanje (83%)

Štaviše, zapanjujućih 92% rukovodilaca slaže se da su ljudske veštine sada cenjenije nego ikada pre. Ovo kolektivno priznanje potvrđuje da, dok AI nastavlja da transformiše industrije i automatizuje zadatke, potreba za profesionalcima koji poseduju ove „anti-AI veštine“ ostaje od suštinskog značaja.

Ceo tekst pročitajte na portalu WebMind.

-bizlife.rs

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech