Utorak, 16. Jula 2024.
Putovanja & Zanimljivosti

Indija mijenja ime?

Na pločici s imenom premijera Narendre Modija na otvaranju samita G20 u subotu umjesto Indija piše “Bharat”, što je potaknulo nagađanja o promjeni imena te južnoazijske države.

Indija se također naziva Bharat, Bharata, Hindustan – njezini pretkolonijalni nazivi – u indijskim jezicima i oni se koriste naizmjenično u javnosti i službeno.

Premda se zemlja tradicionalno drži naziva Indija u titulama predsjednika ili premijera dok komunicira na engleskom, predsjednica Droupadi Murmu ranije ovog tjedna sebe je nazvala “predsjednicom Bharata” u pozivu na večeru za prijem čelnika G20, što je izazvalo polemike.

Dok je Modi u subotu proglašavao samit u New Delhiju otvorenim, sjedio je za stolom s pločicom “Bharat”, a logo G20 ima oba imena – “Bharat” ispisano na hindiju i “India” na engleskom.

Na takvim pločicama u prošlosti se rabio naziv Indija.

Govoreći na hindiju, jeziku kojim govori većina stanovništva, Modi je rekao da “Bharat pozdravlja izaslanike kao predsjedatelj G20”, prenosi Hina.

New Delhi je domaćin čelnicima velikih gospodarstava za samit bloka u novom kongresnom centru u obliku školjke Bharatu Mandapami vrijednom 300 milijuna dolara, nasuprot kamenoj utvrdi iz 16. stoljeća.

Dok neki pristaše naziva Bharat kažu da su naziv “Indija” dali britanski kolonizatori, povjesničari kažu da je taj naziv stoljećima prethodio kolonijalnoj vladavini.

Rashtriya Swayamsevak Sangh, ideološki roditelj vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP), uvijek je inzistirao na tome da se zemlja zove Bharat.

-jabuka.tv

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech