Utorak, 16. Jula 2024.
Kutak za roditelje

Pojedine škole u Banjaluci naplaćuju produženi boravak

ako je produženi boravak u većini osnovnih škola u gradovima i opštinama u Republici Srpskoj besplatan, i u Banjaluci se u nekima naplaćuje od 20 do 200 KM na godišnjem nivou.

Stoga i ne čudi da su roditelji banjalučkih osnovaca zbunjeni i pitaju se ko određuje cijenu, pa se ova usluga u nekim školama ne plaća ništa, dok je u pojedinim poskupjela i do pet i više puta ove godine.

Troškovi produženog boravka se odnose samo na potrošni materijal, ne računajući troškove hrane.

Naime, kako je rekao Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, koji je ujedno i direktor Osnovne škole “Sveti Sava”, produženi boravak se od ove školske godine naplaćuje 100 KM umjesto dosadašnjih 20 KM.

“Morali smo podići cijenu jer smo oskudijevali s tim potrošnim materijalom. Jednostavno nismo bili u mogućnosti da sredstvima koja smo dobijali od roditelja ranijih godina pokrijemo te troškove”, kazao je Popržen i dodao da cijenu u produženom boravku formira Školski odbor.

“U nekoliko škola u Banjaluci se ne plaća produženi boravak, dok je u OŠ ‘Aleksa Šantić’ cijena boravka 200 KM na godišnjem nivou”, kazao je Popržen.

Banjalučanka čiji osnovac pohađa školu “Sveti Sava” kazala je da je razgovarala sa roditeljima iz drugih škola, u kojima je produženi boravak simboličnih 20 maraka ili je čak negdje i besplatan.

“Nije mi jasno zašto je od ove godine samo u našoj školi 100 KM i na osnovu čega je skuplji čak pet puta u odnosu na prošlu godinu. Ne može se reći da je to velika suma za cijelu godinu, ali kako je mogao sve ove godine funkcionisati sa pet puta manje novca po djetetu i kako u ostalim banjalučkim školama može biti toliko jeftiniji. Da bar djeca imaju hranu, neki čaj, bilo šta, vrlo rado bismo plaćali mnogo više”, kazala je ona.

Marko B., čije dijete ide u Osnovnu školu “Aleksa Šantić” u Banjaluci, kazao je da oni od ove godine produženi boravak plaćaju 200 KM na godišnjem nivou.

“Mi smo zadovoljni našim boravkom, ali nije nam jasno zašto su cijene tako šarolike. U nekim školama se ne plaća ništa, samo se kupi potrošni materijal, dok je u nekima cijena 20 maraka na godišnjem nivou, a kod nas 200 KM”, kazao je Marko.

U Osnovnoj školi “Dositelj Obradović” u Banjaluci kazali su da oni imaju produženi boravak od prvog do trećeg razreda, te da roditelji ne plaćaju ništa.

Zdravko Budimir, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Prijedor i direktor OŠ “Desanka Maksimović”, kazao je da u njihovoj regiji ne naplaćuju produženi boravak.

“U našoj školi produženim boravkom obuhvaćeno je oko 80 učenika i roditelji ništa ne plaćaju”, kazao je Budimir i dodao da roditelji nisu u obavezi da donose potrošni materijal.

“U dogovoru sa voditeljima produženog boravka roditelji mogu da donesu flomastere, olovke i slične stvari”, rekao je Budimir.

Da se i u ostalim dijelovima Srpske ne naplaćuje produženi boravak potvrdio je i Ljubiša Blagojević, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije i direktor Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” Doboj.

“Sve osnovne škole koje imaju potrebu za produženim boravkom ga imaju i besplatan je”, kazao je Blagojević i dodao da roditelji plaćaju 80 KM na mjesečnom nivou ako đaci imaju hranu, odnosno dva obroka i užinu.

Dajana Vujatović nezavisne.com

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech