Utorak, 16. Jula 2024.
Auto Moto & Hi Tech Preduzetništvo

Kina otvorila najveću solarnu elektranu na svijetu, proizvodit će 6,09 milijardi kWh godišnje

Kina je u sjeverozapadnom Xinjiangu na električnu mrežu povezala najveću solarnu elektranu na svijetu.

Riječ je o postrojenju koje pokriva površinu od oko 81.000 hektara i proizvodi 6,09 milijardi kWh godišnje. Nalazi se u pustinjama u blizini glavnog grada Ürümqija, a u funkciji je od 3. juna. Postrojenjem upravlja kompanija Power Construction Corporation, koja je u vlasništvu kineske vlade.

Kako bi se ogromna proizvodnja stavila u perspektivu, ona je dovoljna da osigura dovoljno energije za cjelokupno stanovništvo Papue Nove Gvineje za cijelu godinu. Također, manje – više je dovoljna da opskrbi energijom cijeli Luksemburg u za jednu godinu. Ovo postrojenje je impresioniralo čak i Elona Muska.

Xinjiang je rijetko naseljen i obiluje solarnim te vjetroelektranama, a to ga čini idealnim mjestom za masivne baze obnovljive energije, koje prenose većinu energije na velike daljine do kineske gusto naseljene istočne obale.

Ova regija služi kao raskrsnica centralne i istočne Azije i ima oko 25 miliona stanovnika. Graniči s Afganistanom, Kazahstanom, Kirgistanom, Mongolijom, Pakistanom, Rusijom, Tadžikistanom i Indijom. Ürümqi je drugi po veličini grad u sjeverozapadnoj kineskoj unutrašnjosti, u kojem prema popisu stanovništva iz 2020. godine živi 4 miliona stanovnika.

Od devedesetih je ovaj grad doživio značajan ekonomski razvoj i trenutno funkcioniše kao regionalno transportno čvorište te kulturni, politički i komercijalni centar. Nova elektrana je najnoviji dio tog razvoja i dodatno učvršćuje rastuću snagu Kine u njenim kapacitetima za proizvodnju solarne energije.

Podaci iz prošle godine govore da je kapacitet proizvodnje solarne energije u Kini porastao za nevjerovatnih 55,2 posto u 2023. godini. Brojke govore da je u Kini tokom godine proizvedeno 216 GW solarne energije.

Cilj Kine je da do 2060. godine postigne karbonsku neutralnost. a na putu ka tome se vlada obavezala da će izgraditi 1.200 GW obnovljivih kapaciteta do 2030. godine. Nova elektrana je dio tog ambicioznog cilja te pruža pristojan dio energije potreban za njene ciljeve.

Ako nastavi ovim tempom, Kina će ostvariti cilj pet godina prije roka. Značajan porast solarne energije također je praćen povećanjem kapaciteta za proizvodnju energije pomoću vjetra, što pokazuje posvećenost zemlje čistoj energiji.

-klix.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech