Utorak, 16. Jula 2024.
Auto Moto & Hi Tech

Kako će veštačka inteligencija uticati na obrazovanje?


Kako pitanja o ulozi veštačke inteligencije u školama nastavljaju da rastu, novi napori industrije podstiču obrazovne i tehnološke kompanije da se obavežu na odgovorno korišćenje veštačke inteligencije i zalažu se za njenu efikasnu upotrebu u školama.

  • EdSAFE AI alijansa, organizacija za zastupanje, pokrenula je industrijski savet sa više od 50 kompanija članica osnivača koje su se složile da obezbede da razvoj veštačke inteligencije bude bezbedan, odgovoran, pošten i efikasan što su osnovni principi matične organizacije. Postoji ogroman kapacitet za veštačku inteligenciju kao i rešenja za obrazovnu tehnologiju.

EdSAFE AI Industry Council ima za cilj da informiše, podržava i zagovara najbolje AI prakse u svim proizvodima i javnim politikama koje su usklađene sa standardima alijanse. Okvir organizacije je razvijen uz pomoć dvadesetak obrazovnih udruženja, neprofitnih organizacija i grupa za politike sa ciljem da rade na AI tehnologijama koje su bezbedne, dostupne i značajne za učenike i nastavnike.

EdSAFE AI alijansa je osnovana 2020. godine kao globalni napor za razvoj istraživanja, politike i prakse veštačke inteligencije, koju vodi InnovateEDU, neprofitna organizacija koja ima za cilj da premosti praznine u obrazovanju.

Njegov novi industrijski savet je formiran ove godine, a kompanije su počele da se registruju za članstvo tokom proleća. Kompanije koje su se već obavezale na savet uključuju javne i privatne organizacije svih veličina, kao što su Carnegie Learning, McGraw Hill, Google i Kyron Learning. Industrijski savet će nastaviti da prihvata nove kandidate koji pristanu da usklade svoje politike i prakse sa SAFE okvirom.

Ovi principi uključuju posvećenost bezbednosti korisnika, kao i posvećenost transparentnosti u razvoju i primeni, kao i inkluzivnost i pravičnost. Imati tako veliki broj obrazovnih kompanija u ovoj ranoj fazi signalizira da provajderi aktivno razmišljaju o stvarima kao što su privatnost podataka, sajber-bezbednost i pravičnost kao i važnost bezbedne veštačke inteligencije u celom kolektivu, a ne samo individualna organizacija.

Obrazovne kompanije treba da obezbede bezbednu i pravičnu upotrebu veštačke inteligencije koja otvara pozitivne rezultate za učenike. AI, kao i mnoge inovacije pre nje, predstavlja celokupnom svetu obrazovanja ogromnu priliku za istraživanje. Takođe je od ključne važnosti da obrazovne organizacije igraju aktivnu ulogu u oblikovanju politika koje će uticati na razvoj tehnologije u školama i ukupnoj ekonomiji.

Partneri u industriji i lideri moraju pomoći kreatorima obrazovne politike na saveznom, državnom i međunarodnom nivou o moći i mogućnostima AI.

Ove aktivnosti podstiču ulaganje u pravljenje veštačke inteligencije na pravi način i reagovanje na potrebe škola i javnosti kako se tržište menja.

U kojoj meri i kojom dinamikom će veštačka inteligencija biti prihvaćena u obrazovnom sistemu pokazaće bliska budućnost.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech