Utorak, 16. Jula 2024.
Kutak za roditelje

FRAZA koja rešava probleme u braku: Evo šta savetuju terapeuti

Prema terapeutima, jedna obična fraza od nekoliko reči može smanjiti intenzitet emocija, pa uzmite to u razmatranje kad sledeći put započnete partnersku svađu.

Posle 10 godina braka terapeutkinja Ešli kaže i dalje vodi emotivne rasprave sa svojim mužem. Često do ovakvih sukoba dolazi zbog nesuglasica oko posla i slobodnog vremena, jer ona i njen suprug imaju energetski iscrpljujća zanimanja.

– Poslednji put smo se svađali oko karijera i kako naše odluke utiču na našu porodicu i decu – koliko vremena provodimo zajedno, koje obaveze u domaćinstvu svi imaju. U jednom trenutku strasti su se zahuktale i počeli smo da krivimo jedni druge – rekla je ona.

Ali Ešli je pronašla tajnu frazu koja je postala ključ za rešavanje svih problema. „Rekla sam svom mužu: ‘Hej, zapamti da smo u istom timu.”

Izgovaranjem ovih reči završavate svađu i podsećate se da ta osoba nije vaš neprijatelj. Sada možete da slušate svog partnera, nađete kompromis i dođete do rešenja za problem, umesto da stojite mirno i raspravljate se“, podelila je Ešli.

Osim fraze efikano je i 10 sekundi

I zaista je u pravu. Porodični terapeuti kažu da fraza o timu brzo zaustavlja bilo kakve sporove.

Kada se ove reči pravilno koriste (ne ponavljajte ih na nekoliko sati, inače će izgubiti smisao), sukob se pretvara u pitanje koje zahteva rešenje. U onim trenucima kada se raspravljate, fraza postaje podsetnik da je brak timski sport.

„Govoreći, ‘Mi smo u istom timu’, jasno stavljam do znanja da ova situacija i neslaganje mogu biti nepotrebni, a ja i dalje želim da ostanemo zajedno i radimo na vezi. Tada ljudi prestaju da budu defanzivni i počinju da rešavaju problem“, kaže psihološkinja Mari Land. Čak i pauza od 10 sekundi u svađi može vam pomoći da se smirite, kaže ona.

(Sensa)

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech