Utorak, 16. Jula 2024.
Auto Moto & Hi Tech

Greške prilikom PUNJENA MOBILNOG TELEFONA: Zbog njih se može povećati rizik od kvara

Teško je zamisliti moderan život bez telefona. Korišćenje mobilnih postala je naša svakodnevica, ali se uređaji vremenom habaju i sve je veći broj oštećenja. Za duži vek trajanja telefona potrebno je pravilno održavanje, a jedna od najvažnijih stvari jeste da znamo kako da ga pravilno punimo, kao i greške koje treba da izbegavamo.

U nastavku su najčešće greške koje ljudi prave s telefonima i tako im skraćuju vek trajanja:

Ostavljanje punjača u utičnici

Punjač ostavljen u utičnici ne samo da vodi do većih računa za struju, već je i vrlo opasan. Transformator oslobađa toplotu, a povećanje toplote može dovesti do požara ili kratkog spoja transformatora koji može da izazove požar.

Pražnjenje baterije do kraja pa punjenje do 100 odsto

Baterije u telefonima su napravljene na bazi litijuma i rade u ciklusima punjenja. Ako ostavite bateriju da se prazni do kraja, polako uništavate svoj uređaj. Takođe ne bi trebalo da punite bateriju do 100 odsto, a ni da ostavljate mobilni na punjaču duže od toga. Punjenje do kraja zapravo skraćuje vek trajanja zbog određenog broja ciklusa punjenja. Uz to, ostavljanje mobilnog preko noći na punjaču vodi do većeg računa za struju, remećenja ciklusa punjenja i pregrijavanja uređaja.

Korišćenje mobilnog tokom punjenja

Pražnjenje baterije dok se puni stvara veliki pritisak na bateriju. Ako treba nešto da uradite na mobilnom, sklonite ga s punjača, a kada ste gotovi, ponovno ga stavite na punjenje, prenosi Večernji list.

Korišćenje raznih punjača

Kada kupite novi telefon, uz njega najčešće dobijate i odgovarajući punjač. Najbolje je uvek da koristite njega, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Jačina punjenja različita je kod svakog punjača i mobilnog pa je važno uvek da punite odgovarajućom jačinom. Uz to, uvek je bolje da koristite utičnicu, a ne druge uređaje, poput laptopa, za punjenje.

Magazin Novosti RS

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech