Utorak, 16. Jula 2024.
Ljepota & Zdravlje

Konzumiranje samo jednog alkoholnog pića dnevno skraćuje život

Konzumiranje samo jednog alkoholnog pića dnevno, bilo da je to krigla piva, čaša vina ili čašica nekog žestokog pića, može skratiti vaš životni vijek za otprilike dva i po mjeseca.

Ljekar Tim Stokvel iz Kanadskog instituta za istraživanje upotrebe supstanci rekao je da bi oni koji piju znatno više alkohola od toga (oko 35 pića nedjeljno) mogli skratiti svoj životni vijek za čak dvije godine.

“Alkohol je naša omiljena rekreativna ‘droga’. Koristimo ga za užitak i opuštanje, a posljednje što želimo da čujemo je da nanosi štetu. Utješno je misliti da su neka pića dobro za naše zdravlje, ali nažalost, to je zasnovano na lošoj nauci”, izjavio je.

Istakao je kako nijedna količina alkohola nije sigurna. Nedavna istraživanja su pokazala da konzumacija alkohola može povećati rizik od određenih zdravstvenih problema, kao što su rak, bolesti srca, moždani udar, bolest jetre i još mnogo toga, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Iako se dugo vjerovalo da je crno vino dobro za vaše srce u umerenim količinama, to nije nužno slučaj, jer su neka istraživanja pokazala suprotno.

“Mogućnost da pijete znak je da ste i dalje zdravi, a ne razlog dobrog zdravlja. Postoji mnogo načina na koje ova istraživanja daju lažne rezultate koji se pogrešno tumače pa mislite da je alkohol dobar za vas”, kazao je Stokvel.

B92.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech