Petak, 26. Aprila 2024.
Kutak za roditelje

Jedini dvojezični vrtić u Banjaluci – PERTLICA

Od ukupno 54 vrtića u Banjaluci, jedino vrtić „Pertlica“ primjenjuje dvojezični sistem učenja. Maternji i engleski jezik mališani tokom cijelog dana koriste ravnopravno, a sa učenjem počinju već sa 11 mjeseci starosti, slušajući pjesme na engleskom jeziku.

– Ne možete zasnovati dvojezičnost na jednom satu dnevno korištenja jezika. Oni većinu vremena koji provode u vrtiću trebaju da budu u dvojezičnom sistemu: da funkcionišu i na jednom i na drugom jeziku. Morate i da imate edukovan kadar. Odgovornost ne prepuštamo tetama da ih uče drugom jeziku. Za sada su to profesori engleskog jezika,a u planu imamo i da uvedemo i njemački – kaže Slavica Repović iz vrtić „Pertlica“.

Program dvojezičnog predškolskog obrazovanja prilagođen je uzrastu mališana, ali i njihovoj spremnosti za usvajajnje novog jezika. Putem glume, pjevanja, slikovnih prikaza i svakodnevne komunikacije, mališani uče engleski jezik, bez stresa i prisile, kažu u Pertlici.

– Ako trebaju stolice da donesu, oni će instrukcije dobiti na engleskom jeziku. Ako traže vodu od tete koja s njima radi na engleskom jeziku, tražiće je na engleskom i dobiće povratnu informaciju na engleskom. Jednostavno, taj jezik doživljavaju kao nešto potpuno prirodno.

Djeca u predškolskom dobu lakše uče strane jezike, a dvojezičnost im pomaže da njeguju drugačije kulture i tradicije, navodi naša sagovornica. Ističe da ovaj način rada ni na koji način ne ugrožava njihov maternji jezik, što pokazuju i najnovija naučna istraživanja.

– Oni su okruženi maternjim jezikom kod kuće i u igraonicama, a dok su u vrtiću, oni su okruženi i jednim i drugim jezikom. Apsolutno nema prostora da se zanemari maternji jezik ili da se jave neki problemi u govoru. Naravno, volimo da u sve to uključimo i stručnjake. Logoped je nedavno bio u vrtiću i pozitivne su kritike.

Jutro u Pertlici počinje razgibavanjem, doručkom i muzičkim aktivnostima. Pored standardnih dnevnih aktivnovosti, djeci je, kako kažu, ostavljeno dovoljno prostora za samostalnu igru i njihove male nestašluke koji su nezaobilazan dio djetinjstva.

– Nama to godi jer nam njihova samostalna igra daje dosta informacija o djeci. Gledamo da im je dan ispunjem inovativnim, zanimljivim i dobrim stvarima. Oni su ipak djeca i trebaju da budu razigrani i da imaju svoj prostor za igru i slobodu.

Vrtić Pertlica ušuškan je u samom centru grada na Vrbasu, u neposrednoj blizini popularnog parkića. Svoja vrata radnim danima otvaraju u sedam ujutru, a mališani u brojnim aktivnostima i druženju sa vršnjacima mogu da uživaju sve do 17 časova.

Izvor: http://prvikorak.info/

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech