Petak, 26. Aprila 2024.
Puls Grada

Slavimo Ivanjdan: Važni su mnogi običaji za ovaj praznik!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave rođenje svetog Jovana Preteče, u narodu poznatijeg kao Ivanjdan. Za ovaj praznik vezani su mnogi običaji i verovanja, a današnji dan ne može da prođe bez venčića spletenog od cveća koji ima posebnu simboliku.

Uz Hristovo i Bogorodičino, rođenje Jovana Preteče jedno je od tri sveta rođenja koje praznuje Crkva. Prema hrišćanskom učenju, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan.

Poznat je i kao Biljober ili Travar jer je živeo skromno hraneći se biljem i svime što je pronalazio u prirodi.

Uoči ovog praznika običaj je da devojke pletu vence od poljskog cveća, a u mnogim krajevima palile su se vatre oko kojih su mladići i devojke igrali.

Venac se plete od ivanjskog cveća sa livade, upliće se jovanova trava, hajdučka trava, majčina dušica, a u nekim krajevima upliće se i ruža.

Venčić treba okačiti na ulazna vrata jer štite dom od zla, bolesti i uroka tokom cele naredne godine.

Na današnji dan običaj je i da se ljudi kupaju u rekama, potocima, jezerima jer voda ima posebnu moć. Valja nabrati i lekovito bilje koje će se suštiti i čuvati za lečenje tokom godine.

Za ovaj dan vezuje se i početak žetve.

Ivanjdan je svetac koji ima posebno značenje za žene.

Devojke uoči Ivanjdana sa vencima na glavi igraju oko vatre i vesele se cele noći.

Žene koje imaju problem da zatrudne, u nekim krajevima Srbije kupaju se sa vencem na glavi u vodi da bi sprale urok sa sebe.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech