Ponedjeljak, 13. Maja 2024.
Preduzetništvo

10 najčitanijih knjiga o biznisu svih vremena

Postoje knjige koje su jednostavno bezvremenske, pa tako i one o biznisu. Iako su neke pisane prije skoro sto godina, a znamo da se svijet, pogotovo način na koji vodimo poslove, promjenio – ipak su aktuelne i danas.

najbolje biznis knjige
Foto: unsplash
Odabir dobre biznis knjige nije lak, ponekad je sve samo prazna priča. Ali, postoji odabrani broj poslovnih knjiga koje zasjenjuju ostale – one koje ćeš htjeti trajno ostaviti na radnom stolu da bi ih iznova i iznova čitao/la.

Ovo su knjige koju su preživjele sve promjene u biznis svijetu i čitane su i danas.

1. “THE 7 HABITS OF HIGHLY EFFECTIVE PEOPLE: POWERFUL LESSONS IN PERSONAL CHANGE”
Klasično poslovno štivo datira iz 1989. godine i proglašeno je najuticajnijom poslovnom knjigom 20. vijeka, zbog pristupa vođenju i upravljanju profesionalnim i ličnim životom. Naše navike su od ključnog značaja u poslovnom, ali i ličnom životu. Pa, koje su to navike koje nas vode do uspjeha? Ova knjiga daje odgovor.

2. “HOW TO WIN FRIENDS AND INFLUENCE PEOPLE”
biznis knjige
amazon.co.uk
“Kako pridobiti prijatelje i uticati na ljude” Dalea Carnegiea, još je jedan provjeren klasik koji savremeni poslovni ljudi i dalje vole. Knjiga je upućena svima koji žele razumjeti što je potrebno za uspješnog vođu, ali i onima koji jednostavno žele da nauče komunicirati sa drugima.

Detaljno opisuje kako natjerati ljude da te vole, kako poboljšati način razmišljanja i uticati na ljude oko sebe.

3. “GOOD TO GREAT: WHY SOME COMPANIES MAKE THE LEAP… AND OTHERS DON’T”
“Good to great” Jima Collinsa nastala je iz samo jednog pitanja: Može li dobra kompanija postati odlična kompanija, i ako da, kako? Njegova istraživanja i zaključci pokazuju da osrednje kompanije, čak i one loše, mogu postati odlične pažljivim podešavanjima i disciplinom.

4. “GETTING THINGS DONE: THE ART OF STRESS-FREE PRODUCTIVITY”
Ova knjiga je u osnovi metodologija produktivnosti koja prenosi samo nekoliko šokantno jednostavnih koncepata koji će revolucionirati tvoj način rada – ako si voljan/a učiti. Autor David Allen vodi čitaoce kroz osnovne ideje potrebne za promjenu tvog mozga kako bi bio produktivniji bez pritiska.

5. “THE TIPPING POINT: HOW LITTLE THINGS CAN MAKE A BIG DIFFERENCE”

amazon.co.uk
U svojoj knjizi autor Malcolm Gladwell vodi čitaoce kroz proces kako uzeti malu ideju ili misao i pretvoriti je u akciju ili koncept na kojem ćeš raditi kasnije. Ukratko, Gladwellova je pretpostavka da je svaki izuzetno uspješan posao ili korporacija jednom započeo kao prolazna misao. Ključno je zadržati ih i pratiti ih.

6. “THINK AND GROW RICH”
“Misli i obogati se” Napoleona Hilla dolazi kao tačno sjecište između posla i umjetnosti manifestacije. Bezvremenski vodič datira iz 1937. godine – i jezik će to na nekim mjestima tačno pokazati – ali i dalje se čita iznova i iznova zbog svojih pozitivnih zrnaca inspiracije i korisnih savjeta za posao i život.

7. “INFLUENCE: THE PSYCHOLOGY OF PERSUASION”
Napisana od strane psihologa Roberta B.Cialdinija, ova knjiga je must-read za svakoga ko se bavi biznisom ili prodajom. Ukratko, naučiće te kako da nagovoriš ljude da u poslu kažu da – etički, naravno.

8. “FLOW: THE PSYCHOLOGY OF OPTIMAL EXPERIENCE”
najcitanije biznis knjige
walmart.com
U smislu klasičnih poslovnih knjiga, “Tok: Psihologija optimalnog iskustva” jedna je od najboljih za svakoga ko želi više uživati ​​u svom vremenu i poslu, bez obzira na kom su polju ili položaju. Napisao ju je legendarni psiholog Mihaly Csikszentmihalyi. Ova poletna poslovna knjiga tačno govori o tome kako u svakom trenutku doći u stanje protoka i osjećati se sretnijim i ispunjenijim na radnom mjestu.

9. “THE FIVE DYSFUNCTIONS OF A TEAM: A LEADERSHIP FABLE”
Prvobitno objavljena 2002. godine, „Pet disfunkcija tima: Bajka o liderstvu“ novi je „kolačić“, ali je već stekla reputaciju klasične poslovne knjige. Ovo promišljeno štivo provešće čitaoce kroz niz priča u kojima se opisuje zašto i kako se čak i najbolji timovi ponekad bore i kako prevladati uobičajene prepreke na radnom mjestu prilikom izgradnje jakog tima.

10. “FIRST, BREAK ALL THE RULES: WHAT THE WORLD’S GREATEST MANAGERS DO DIFFERENTLY”
„Prvo, prekrši sva pravila: ono što najveći svjetski menadžeri rade drugačije“ književna je studija slučaja jedinstvenih karakteristika i praksi koje vodeći rukovodioci posjeduju i slijede u cilju njegovanja sretnijih, produktivnijih timova.

-ultra.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech