Subota, 27. Aprila 2024.
Puls Grada

Banja Luka danas obilježava praznik Lazarevu subotu – Vrbicu

Pridružite se danas, 8. aprila, kako bismo svečano proslavili praznik Lazarevu subotu – Vrbicu.

Nakon sinoćnjeg bogosluženja i svečanog ophoda, koje je u Hramu Hrista Spasitelja od 17.00 časova predvodilo Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki g. Jefrem, u porti Hrama biće priređen prigodan kulturno-umjetnički program.

Naime, Grad Banja Luka se ove godine prvi put pridružio organizaciji obilježavanja ovog događaja, a tim povodom je u saradnji sa kulturno-umjetničkim društvima: RKUD „Pelagić“, ANIP  „Veselin Masleša“ i KUD „Čajavec“ organizovan poseban program posvećen običajima za praznik Vrbicu.

S obzirom na to da se u srpskom narodu za praznik Vrbicu vezuju posebni običaji, koje izvode djevojke – tzv. Lazarice kako bi godina bila rodna, a ognjište i svi ukućani zaštićeni od svih nedaća, ove godine će djevojke iz banjalučkih kulturno-umjetničkih društava obučene u narodne nošnje izvesti pjesme i igre kojim se vijekovima obilježavao ovaj veliki praznik.

Osim toga u programu će učestvovati i „Anžujke“ – a riječ je o ženama koje će obučene u srednjovekovne haljine oživjeti sećanje na srpsku kraljicu Jelenu Anžujsku, suprugu kralja Uroša 1. Nemanjića, majku velikih vladara Dragitina i Milutina.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech