Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Sport

Đoković: Najlepše je igrati pred svojim narodom

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković zahvalio se publici u Banjaluci koja ga je nosila do trijumfa protiv Luke Van Aša.

– Meč je bio mnogo iscrpljujući za mene i mog pritivnika. Bilo je potrebno dosta fizičkog truda da se dobije ovakav meč. Publici sam rekao da sam pobedio za njih i uz njih. Bio sam u nezavidnoj poziciji, gubio sa 0:1 u setovima i 0:1 u drugom setu i bilo je potrebno da dobijem podršku. Oni su to uradili na pravi način i hvala svima što su došli i dali mi podršku. Nadam se takvoj atmosferi i u narednim mečevima jer je najlepše pobediti pred svojim narodom i želim da još jednom osetim takvu podršku na turniru – rekao je Đoković.

Govoreći o meču kojeg je riješio u tri seta protiv juniorskog šampiona Rolan Garosa iz 2021. godine rekao je da se mnogo namučio.

– Ovo je najsporija šljaka na kojoj sam ikada igrao, ali srećom stigao sam do bitne pobede. Uslovi nisu bili dobri. Nije bilo mnogo propadanja, a protivnik nije mnogo promašivao što je rezultovalo gubitkom prvog seta. Šljaka na glavnom terenu dva puta je sporija od one na pomoćnom gde sam trenirao pa mi je trebalo vremena da uhvatim ritam. Slomio sam otpor rivala sredinom drugog seta i kontrolisao sam treći set. Dobro sam servirao iako je u prvom delu bilo mnogo grešaka u zadnjem delu terena, a onda sam smanjio te greške. Znam da je bilo mnogo kiše poslednjih dana pa je meč bio dugačak jer su poeni dugo trajali – istakao je Đoković.

Poslije poraza od Lorenca Musetija na mastersu u Monte Karlu Đoković je u Banjaluci bio mnogo bolje raspoložen.

– Tenis sam počeo trenirati na šljaci, ali ona mi njajmanje odgovara. Više mi odgovara tvrda podloga jer volim beton i šljaku iako sam dva puta osvjio Rolan Garos. Poredeći šljaku sa drugim podlogama jasno je da moram mnogo više napora da uložim da nađem svoj nivo igre. Nije uvek lepa ljubav između igrača i šljake uvodnih sedmica na šljaci i za mene su one uvek najizazovnije. Ritam dođe oko turnira u Rimu i Rolan Garosa što i tempiram jer u Parizu želim da da igram najbolje – naglasio je Đoković.

Ranije se dešavalo da mlađi igrači, mahom manje poznati, proigraju protiv njega, a sada je i Van Aš dao sve od sebe da dođe do drugog trijumfa nakon što je eliminisao Stena Vavrinku.

– To je nešto normalno za očekivati jer svi žele da te pobede i žele da pokažu da mogu. To sam mnogo puta doživeo u životu, ali nije prijatno kada imate razigranog protvnika. Pred njim je svetla budućnost na ovoj podlozi. Ima kvalitetan tenis i kompletnu igru. To što se oni razigraju dobra je uvertira za trenersku karijeru, ko zna – ostao je malo zagonetan Đoković koji je najavio novi posao nakon završetka karijere.

Publika u Banjaluci nada se da će turnir iz serije 250 i naredne sezone biti igran u gradu na Vrbasu.

– Ništa nije nemoguće. Ukoliko niste vlasnik licence možete da je iznajmite ili da je kupite jer se nove ne izdaju lako i to se vrlo retko dešava. Nakon ove godine ova licenca biće vraćena vlasniku u Rumuniju dok ćemo mi pokušati naći način da Srbija i Banjaluka imaju turnir. Da li će nam poći za rukom, ne znam. Imamo želju jer Srbija open je bio jako uspešan i ovo za sada izgleda jako sjajno. Banjaluka nije imala turnir ove važnosti. Publika zna kako da se ponaša na meču i nadam se da će ocene iz ATP-a biti pozitivne. Osnova je napravljena i treba da se fokusiramo na ovu godinu pa da prođe sve dobro – rekao je Đoković.

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech