Utorak, 16. Jula 2024.
Dom & Enterijer

Vreme je za cveće: PET BILJAKA koje možete da posadite u aprilu

April je idealno vreme da započnete radove u bašti i obavite pripreme za novu cvetnu sezonu.

Tokom aprila najbolje je zasaditi zimzelene i žbunaste biljke kao i letnje lukovice. Pripremite zemlju za sadnju i kupite sadnice ljubičica, dan i noć i rasade jednogodišnjih cvetnica.

Takođe, april je mesec kada možete početi sa setvom na otvorenom prostoru. U usitnjenoj zemlji položite seme cveća, prekrijte tankim slojem zemlje i pažljivo zalijte.

Dan i noć

Dan i noć se obično sadi u jesen, ali je april takođe pogodan za sadnju ove predivne biljke. Veruje se da infuzija napravljena od cveta ove biljke pomaže slomljenim srcima. Spada u porodicu ljubičica pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje. Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja u zavisnosti kada je posađena. Najlakše se razmnožavaju semenom. Sade se u saksije. U saksiju srednje veličine stavite ¾ zemlje za cveće, potom u nju stavite oko 5 semenki. Prekrijte semenke zemljom do vrha saksije. Postavite na senovito mesto i redovno zalivajte.

Lobelija

Biljka je niska i idealna je za ivice cvetnih leja. Lobelija je poznata po plavim cvetovima i voli zasenjene delove vrta. Cvetovi su sitni i plavi, a kada se osuše odsecite ih da podstaknete novo cvetanje. Ravnomerno rasporedite seme u plitkoj posudi i blago ga pritisnite. Seme klija na svetlosti i ne sme da bude prekriveno zemljom. Od maja mlade biljčice možete da presadite u saksije.

Petunije

Petunija je omiljena vrsta cveća mnogim ženama. Dolaze u bezbroj boja i april je idealno vreme da ih zasadite, ukoliko već niste. Petunije traže redovno zalivanje i uklanjanje starih cvetova kako bi tokom čitavog leta bile u punom sjaju.

Cinija

Cinija je poznata u narodu kao „lepi čovek“. Podseća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i dolazi u mnogim bojama. Cinije se mogu naći u velikom broju boja i oblika cveta. Latice su poređane jednoredno ili višeredno. Cinija se gaji na otvorenom i voli puno sunca. Odgovara joj mesto zaštićeno od vetra, bogato hranljivo i umereno vlažno zemljište. Podnosi i siromašnija, ali dobro drenirana zemljišta. U proleće se sadi seme u vrtu ili u saksijama, a kasnije se rasadi, iako značajan broj mladih biljaka prilikom presađivanja ugine. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedelja mlade biljke cvetaju.

Kadifa

Kadifica se seje rano u proleće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka visoka 5-10 cm, treba je rasaditi na stalno mesto gde će ostati celog leta. Razmak između biljaka treba da bude od 15 do 25 cm. Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara. Precvetale cvetove treba odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno seme za sledeću godinu. Kadifa cveta u predivnim narandžastim, belim ili žutim nijansama. Ukoliko imate balkon, slobodno koristite ovo cveće i za ukrašavanje tog prostora. Izgleda vrlo dekorativno!

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech