Petak, 26. Aprila 2024.
Putovanja & Zanimljivosti

Turisti su izabrali – Ovo je top 5 destinacija za odmor u BiH

Turistički potencijal Bosne i Hercegovine nije ni približno iskorišćen, pa čak ni poznat koliko zaslužuje. Odlučili smo da damo skromni doprinos u ispravljanju te nepravde i predstavimo vam pet najboljih lokacija za odmor u Bosni i Hercegovini.

Trebinje – Mediteran na balkanski način

Najbolje vreme za putovanje u Trebinje je od aprila do juna ili od septembra do oktobra. Klima u Trebinju je kombinacija mediteranske i polukontinentalne klime. Prosečna godišnja temperatura je oko 15°C. Leta su veoma topla, dok su zime blage, zato kada god budete posećivali Trebinje možete ga upoznati kroz prijatne šetnje.

Govoreći o upoznavanju Trebinja, savet je da počnete sa Starim gradom. Osman-paša. 1714. godine započinje radove na gradu i dovodi najbolje majstore iz Dubrovnika. Kao nasleđe tog vremena ostaju džamije Sultan-Ahmedova i Osman-pašina džamija. Stari grad je poznat i po ogromnim platanima, ali i po vrlo živopisnom duhu.

Manastir Hercegovačka Gračanica je druga nezaobilazna atrakcija Trebinja. Sagrađena je po volji iz testamenta, verovatno najčuvenijeg Trebinjca, Jovana Dučića “kako bi mogao da gleda na svoj lepi grad”. Volja je ispunjena i sa ove pozicije se zaista vidi Trebinje kao na dlanu, a uz to i još jedna znamenitost ovog grada – Arslanagića most, remek delo osmanske arhitekture.

Još mnogo je stvari koje možete da posetite i vidite u Trebinju, a kada se nađete u ovom gradiću ne propustite da okusite vina i kuhinju ovog kraja. Vinski podrumi brojnih vinarija ovog kraja su pravi raj za sve ljubitelje vina, a oni koji bi da spoje kulturu i vino, na raspolaganju im stoji manastir Tvrdoš i njihovo čuveno vino.

Jahorina – Ski centar sa sve bogatijom letnjom ponudom

Jahorina je jedna od četiri “olimpijske“ planine koje okružuju Sarajevo, smeštena je u istočnom delu Bosne i Hercegovine, administrativno na teritoriji Republike Srpske. Udaljena je 15 km od Pala, 30 km od Sarajeva i 33 km od sarajevskog međunarodnog aerodroma. Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica, na 1.916 metara nadmorske visine

Kao ski-centar predstavlja jednu od vodećih zimskih destinacija u regionu, sa reputacijom vezanom za 1984. godinu i XIV Zimske olimpijske igre. Jahorina je do danas zadržala epitet ski centra, pa je tokom zimskog odmora najviše posećuju ljubitelji, skijanja, snowboarding-a, nordijskog skijanja, i ostalih zimskih aktivnosti.

Tokom leta, Jahorinu najviše posećuju ljubitelji prirode i aktivnog odmora. Oni koji tragaju za zabavnim i adrenalinskim sadržajem, pronaći će ga na Poljicama, gde su smešteni skydive, balerina, kao toranj. Nešto smeliji mogu se oprobati u paraglajdingu, a ukoliko ne volite baš tolika uzbuđenja, Jahorina nudi veliki broj lepo uređenih staza za pešačenje.

Ljubiteljima elektronske muzike mart mesec će biti posebno zanimljiv, jer se tada na Jahorini održava EXIT 84, festival elektronske muzike.

Banja Luka – Zeleni grad pun života

Banja Luka je izbor za odmor kako tokom zimskih tako i tokom toplijih dana. Prestonica Republike Srpske se izdvaja sa brojnim skijaškim klubovima, kao i zimskim manifestacijama, kako sportskog tako i zabavnog, festivalskog karaktera.

Grad zelenila najviše oživi tokom lepih dana. Vrbas je najčuveniji po svojim rafting aktivnostima, i po statusu jedne od najboljih reka za rafting u Evropi. I upravo na obali ove reke sagrađen je najstariji istorijski spomenik u ovom gradu – tvrđava Kastel. Ovo prelepo utvrđenje smešteno je između današnjeg Gradskog mosta i ušća reke Crkvene.

U centralnom delu Banjalučkog trga izdvaja se svojom lepotom Saborni hram Hrista Spasitelja. Multikulturalnost Banja Luke oslikala se u njenim znamenitostima, pa je pored pomenute, pravoslavne, vredna posete i islamska svetinja Ferhat-pašina džamija iz XVI veka. Na samom kraju i rimokatolički manastir trapističkog reda, samostan Marija Zvijezda.

O gastronomskoj ponudi, mestima za izlaske, ali ujedno i duhu koji vlada Banja Lukom dovoljno svedoči podatak da se u ovom gradu nalazi preko 1000 kafića i restorana. Rečju, Banjalučani jako vole život, i osetićete to na svakom koraku. Duh grada, i vedrina ljudi je neponovljiva.

Apartmani i stan na dan Banja Luka su najpovoljniji pa samim tim i najčešći izbor za smeštaj u Banja Luci. Apartmani u Banja Luci se mogu se pronaći po cenama ispod 4.000 dinara.

Sarajevo – Sva raznolikost Balkana u jednom gradu

Sarajevo, s obzirom da je okruženo sa četiti olimpijske planina Trebević, Jahorina, Igman, Bjelašnica, vrlo je čest izbor tokom zime među ljubiteljima ski sportova. Zimske mesece upotpunjuje jedinstvena i nadaleko poznata gastronomska ponuda Sarajeva, ali i festival Holiday market koji se dešava tokom trajanja marketa – jevrejska Hanuka, katolički i pravoslavni Božić, te Nova godina.

Bilo da Sarajevo posećujete leti ili zimi, ono će vam biti večita inspiracija za šetnje, a ukoliko volite istoriju, onda je ovo poslastica za vas. Videćete čuvenu Baščaršiju, Gazi Husrev-begovu džamiju, Sebilj česmu, Latinski most, odnosno most Gavrila Principa, katedralu Srca Isusova i još mnogo toga. Za nešto ambicioznije pešake tokom lepih dana se organizuju pešačke ture do obližnjih Jajca i Travnika.

Tokom leta imaćete priliku da posetite neke od brojnih festivala u Sarajevu, među kojima su najznačajini Sarajevo film festival (održava se krajem avgusta), Baščaršijske noći (održava se tokom jula), Sarajevo beer fest (održava se tokom jula).

Neum – Mesto na kom se BiH spaja sa morem

Na oko sat i po vožnje od Mostara i isto toliko od Trebinja, a nedaleko do Hrvatske nalazi se simpatični gradić Neum, sa kojim Bosna i Hercegovina izlazi na more. Veličina ovog grada je ujedno njegova prednost i mana. Zahvaljujući svojoj skromnoj veličini ovaj grad nije toliko ekonomski iskorišćen, pa vas neće sačekati previsoke cene i ogromne gužve. Istovremeno, i upravo zbog toga grad neće imati da ponudi toliko toga kao neka veća letovališta na moru.

No, za sve one koji vole mrno i intimno leto, Neum će sa svojom preko 20km dugačkom šljunkovitom plažom imati da ponudi dosta toga. Pritom, ukoliko putujete autom, na svega sat i po vožnje se nalaze pomenuti gradovi (Trebinje, Mostar) kojima možete da ulepšate svoj odmor.

Nakon ovog virtuelnog putovanja, nama preostaje samo još da vam poželimo prijatan i nezaboravan odmor u Bosni i Hercegovini.

Autor: Velibor Živkov

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech