Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Putovanja & Zanimljivosti

Naučnici konačno riješili misterij kako funkcioniše kalendar drevnih Maja

Antropolozi sa Univerziteta Tulane riješili su misteriju brojanja 819 dana na drevnom mezoameričkom kalendarskom sistemu kojeg su koristile stare Maje. U svom radu objavljenom u časopisu Ancient Mesoamerica, John Linden i Victoria Bricker sugerišu da bi kalendar mogao predstavljati mnogo duži vremenski okvir nego što su drugi smatrali.

Proučavajući natpise drevnih Maja, prethodni istraživači su naišli na pominjanje sistema koji su nazvali brojanjem od 819 dana, što se činilo da se odnosi na neku vrstu kalendara. Ali astronomi nisu ostavili nikakvu drugu vrstu definicije ili teksta koji bi opisivao kako bi se to moglo uklopiti u njihov redovni kalendarski sistem.

Raniji istraživači su pronašli neke dokaze koji sugerišu da bi to moglo biti vezano za sinodički period, ciklički period koji opisuje kada će se određena planeta pojaviti u određenoj tački na nebu. Napomenuli su da za Merkur sinodski period iznosi 117 dana, što je, kada se pomnoži sa sedam, jednako 819. Nažalost, ista formulacija nije funkcionisala sa drugim planetama, ostavljajući brojanje od 819 dana misterijom – do sada.

Kada su istraživači došli na ideju da produže vremensko razdoblje koje bi se brojanje od 819 dana moglo koristiti za predstavljanje sinodičkog perioda za sve poznate planete tokom mnogo godina, otkrili su da su stvari savršeno usklađene, piše phys.org

Otkrili su, na primjer, da je množenje 819 sa 20 jednako 16.380 (otprilike 45 godina). A 13 ciklusa Saturnovog sinodijskog perioda od 378 dana daje ukupno 4.914 dana, što je isto kao šest puta 819.

Isto tako, isti proces se može koristiti da se pokaže kada će se sve poznate planete pojaviti na nebu u narednih 45 godina. Oni takođe primećuju da je broj dana (16.380) koji se koristi u matematici umnožen sa 260, što znači da se 20 krugova perioda od 819 dana poklapa sa Tzolk'inom – opštim kalendarom Maja.

Istraživači zaključuju da su rani astronomi Maja jednostavno produžili vremenski period za iznos potreban da se predvidi sinodički period za sve planete.

-n1info.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech